Home » Life & Style » Dieta flexitariană explicată – idei de meniu și ce rezultate se pot obține 

Dieta flexitariană explicată – idei de meniu și ce rezultate se pot obține 

Ileana Mladinoiu / 08.01.2021, 11:34
Dieta flexitariană explicată – idei de meniu și ce rezultate se pot obține 

American Dialect Society a votat în 2003 cuvântul englez flexitarian drept cel mai util cuvânt al anului și l-a definit ca „un vegetarian care mănâncă din când în când carne”. Însă, în 2012, termenul a apărut pentru prima dată în dicționarul american Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary.

Ce este regimul flexitarian

În timp ce flexitarii pot privi dieta omnivoră cu indulgențe ocazionale, puriștii vegetarieni  detestează puternic practica și o pot vedea ca înșelătorie sau degradare morală. Pentru vegetarieni motivele sunt mai degrabă pur religioase și nu neapărat legate de sănătate sau de mediu.

Flexitarismul este din ce în ce mai răspândit, mai ales ca dietă de tranziție spre vegetarianism. În general, flexitarii (semi-vegetarienii) se bazează pe principii în strânsă legătură cu bunăstarea animalelor, sănătate sau de abordarea ecologică.

Reducerea consumului de carne ar avea, spun ei, un impact pozitiv asupra prevenirii anumitor tipuri de cancer din sfera digestivă (în special a cancerului de colon).

Alimente consumate de practicanții dietei flexitariene

Se consumă toate grupele de alimente, doar frecvența diferă: cerealele, fructele, legumele, produsele lactate și grăsimile vor fi consumate în fiecare zi, în timp ce carnea și peștele vor fi ocazionale.

Dieta flexitariană poate avea similarități cu dieta vegetariană și, prin urmare, aceleași beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare și a obezității, dar acest lucru va depinde de frecvența consumului de carne și pește.

Se știe că peștele gras este bogat în omega 3 și astfel va acoperi necesitatea lipidelor de bună calitate, în timp ce un consum frecvent de carne grasă ar putea anula efectul protector al sistemului cardiovascular.

Ce rezultate se pot obține prin dieta flexitariană sau care sunt avantajele

Odată cu consumul ocazional de carne și pește, dieta flexitariană este extrem de ușor de urmat zilnic (dieta este vegetariană de cele mai multe ori, cu excepția cazurilor în care nu există alternative vegetale).

Reducerea consumului de carne va avea un impact pozitiv asupra mediului, chiar dacă nu în totalitate. Mulți flexitari devin vegetarieni, astfel încât acest lucru le oferă posibilitatea să treacă treptat la regimul vegetarian, fără a se simți privați de anumite alimente.

Dieta flexitariană. Alimente consumate
Alimente consumate

Totuși, dieta flexitariană are ca orice dietă și dezavantaje

Se poate să nu fiți obișnuiți să vă axați doar pe vegetale. Va trebui să vă adaptați la încercarea de alimente noi și la limitarea celor care ar putea fi consumate în mod repetat. Cartea lui Dawn Jackson Blatner, creatorul dietei flexitare, de fapt un ghid, îndrumă pe începători să pornească la drum treptat. De exemplu, o dată pe săptămână, să înlocuiască o masă care conține carne cu un preparat principal vegetarian. Apoi să ajungă la două mese vegetariene. Urmează să decidă fiecare câtă carne de pasăre sau pește va voi sa mănânce pe parcurs în dieta flexitariană.

Dacă sunteți axați pe o mulțime de alimente prelucrate, este posibil să fiți nevoiți să vă obișnuiți cu planificarea, prepararea și gătitul mai mult decât v-ați dori, deci ar putea exista unele ajustări ale stilului de viață. Cu toate acestea, modul de mâncare semi-vegetariană este considerat unul dintre cele mai ușor de urmat, astfel încât aceste dezavantaje nu sunt atât de descurajatoare. Și, odată ce vă veți obișnui cu schimbările, ele vor deveni a doua natură.

De asemenea, este posibil să fie nevoie să vă planificați dieta cu mai multă înțelepciune pentru a obține anumite substanțe nutritive sau este posibil să aveți nevoie de suplimente pentru a completa orice lacune. De exemplu, vitamina B12 și calciu sunt mai ușor de găsit în alimentele de origine animală decât în cele pe bază de vegetale, deci va trebui să vă asigurați că primiți în continuare cantități adecvate.

Dieta flexitariană
Dieta flexitariană

Întrucât această dietă nu elimină în totalitate alimentele de origine animală, puteți obține în continuare substanțe nutritive importante din ele. Consumând mai multe vegetale și adoptând o dietă flexitară, veți crește calitatea generală a dietei .

Idei de meniuri tipice de o zi pentru dieta flexitariană

Varianta A

La mic dejun: Pâine integrală de grâu, unt, gem, clementine, lapte, cafea;

Pentru masa de prânz: salată de roșii, tagliatele (paste) cu tofu afumat (sau ocazional cu pui), smântână și ciuperci, măr, iaurt natural;

Ca gustare: banană, unele migdale;

La cină: supă de dovlecei, cartofi sotați, ouă amestecate cu sparanghel, camembert.

Varianta B

Pentru prânz: salată de ardei grași copți cu o lingurița de ulei de măsline, bruschete cu roșii uscate, 100 g de branza și 2 prune.

La cină:100 g de salată de paste, 30 g de brânzica și 1 linguriță de ulei de măsline, spanac cu usturoi și tempeh (soia) picant, supă rece de zmeură și capșune.