Home » Știri » Știri economice » Creșterea pensiilor 2021. Cum arată cel mai pesimist scenariu

Creșterea pensiilor 2021. Cum arată cel mai pesimist scenariu

Manolică Anca / 15.01.2021, 11:12
Creșterea pensiilor 2021. Cum arată cel mai pesimist scenariu

Creșterea pensiilor 2021. Se va întâmpla sau nu acest lucru? Și dacă da, care sunt condițiile? Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat planurile cabinetului pe care îl conduce în ceea ce privește viitorul a peste 5 milioane de pensionari din România. Iată cum arată cel mai pesimist scenariu

Creșterea pensiilor în 2021

Creșterea pensiilor în 2021 este așteptată cu sufletul la gură de milioane de bătrâni care abia reușesc să se descurce de la o lună la alta. Însă, din păcate, ei vor trebui să mai aștepte acea creștere de 40% despre care s-a tot vorbit. Premierul României, Florin Cîțu a afirmat joi, 14 ianuarie 2021, că sistemul de pensii din România nu este sub nicio formă pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Fiind vorba de aproape 5 milioane de pensionari, asta ar pune la grea încercare casele de pensii.

Invitată la emisiunea „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit tot despre subiectul creșterea pensiilor în 2021, iar concluziile sale nu sunt mai deloc optimiste. Aceasta a declarat că nu ştie când, dacă şi cu cât vor crește pensiile. „Sperăm să fie peste rata inflaţiei dar nu vrem să creăm aşteptări nejustificate!”

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

În ceea ce privește acel procent de 40%, stabilit printr-o lege votată de Parlament în 2020, considerată ulterior și constituțională de CCR, ministrul a spus că România nu se află în posibilitatea de a își putea permite o astfel de mișcare din buget.

„Cel mai probabil actuala majoritate va gândi să majoreze pensiile astfel încât majorarea să nu ducă la scăderea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână şi să iei cu două. Pentru că, dacă n-ai de unde să suporţi o cheltuială cu 40 miliarde de lei mai mare decât putem suporta anul acesta pe partea de pensii, înseamnă că nu faci decât să-ţi baţi joc de oameni. Ajungem să creăm dezechilibre economice în care cresc cheltuielile, preţurile, inflaţia şi scade puterea de cumpărare. Ne scade şi încrederea ca ţară, ajungem să ne împrumutăm mai scump şi sărăcia se perpetuează.”, a declarat ministrul Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Cum arată cel mai pesimist scenariu

Creșterea pensiilor va alea loc în 2021. Însă, din păcate, majorarea este una cât se poate de infimă, iar recalcularea aproape imposibilă. Ministrul a insistat că, în cel mai pesimist scenariu, va avea loc o indexare a pensiilor cu rata inflaţiei, adică 3%, ceea ce ar însemna un plus de aproximativ 20-30 de lei la pensiile de 800 – 1000 de lei. De asemenea, ministrul a spus că nu dorește avansarea unui procentaj de majorare pentru a nu crea aşteptări nejustificate.

„E de dorit să ajungem la această lege nouă de recalculare a pensiilor care să-ţi aducă un sistem predictibil de majorare a lor. Dacă procesul (de recalculare) întârzie, nu vom lăsa neindexate pensiile cel puţin cu rata inflaţiei, pentru că oamenii trebuie să aibă un sprijin constant după o viaţă”, a spus Raluca Turcan.

În completare, aceasta a spus că planuri există și speră că într-un „termen rezonabil să putem aduce o variantă mai consistentă”, bazată pe contributivitate, echitate și sustenabilitate.