Home » Știri » Știri economice » Românii care se află în topul celor mai bogați oameni din lume, în 2022. Cine sunt și cu ce afaceri s-au îmbogățit

Românii care se află în topul celor mai bogați oameni din lume, în 2022. Cine sunt și cu ce afaceri s-au îmbogățit

Manolică Anca / 10.05.2022, 17:51
Românii care se află în topul celor mai bogați oameni din lume, în 2022. Cine sunt și cu ce afaceri s-au îmbogățit

An de an, Revista Forbes publică clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume. Pe listă, anul acesta, se află și şase miliardari români, jumătate dintre ei făcând avere din companiile de tehnologie a informaţiei pe care le administrează. Cu toate că, spun specialiștii, nu a fost o perioadă prea bună pentru mai marii bogați ai planetei. Haide să vedem cine sunt cei mai bogați români din lume, în 2022.

Top șase cei mai bogați români din lume, în 2022

Daniel Dines – locul 1.053

Cel mai bogat român este Daniel Dines, cel care a pus bazele companiei de automatizări UIPath, listată la Bursa din New York. Românul în vârstă de 50 de ani se află pe locul 1.053 în top, cu o avere estimată la 2,9 miliarde dolari.

Compania sa oferă servicii ce au la bază automatizarea proceselor și facilitează construirea, implementarea și gestionarea roboților software care imită acțiunile oamenilor care interacționează cu sistemele și software-ul digital. Are filiale în 29 de țări, din care operațiunile principale sunt în SUA, România și Japonia.

„Am făcut toate greșelile posibile. Ca să construiești un business ai nevoie de a înțelege foarte bine care este dinamica pieței, cum să faci cu marketing, cum să îți înțelegi clientul, cum se adresezi nevoia unui client. Noi am pornit prin a face o aplicație, fără să înțelegem absolut nimic, și normal că am eșuat.

Am avut noroc că o parte din aplicație, tehnologia pe care am dezvoltat-o era, de fapt, folositoare unui cu totul și cu totul alt segment de business de care noi nu aveam habar și am sfârșit prin a construi o componentă software pe care alte firme o foloseau”, a declarat Daniel Dines pentru Antena 3.

Daniel Dines
Daniel Dines

Ion Țiriac, Ion Stoica şi Matei Zaharia – locul 1.818

Ceva mai jos în top se află Ion Țiriac, cel care are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, obținută din afaceri cu imobiliare, retail auto şi servicii financiare.

Recent, însă, miliardarul, a ales să vândă o bună parte din afecerile pe care le manevra. A renunțat la turneul pe care îl patrona în Madrid și a vândut Țiriac Leasing, parte a Grupului Țiriac, către Banca Transilvania. De asemenea, Țiriac Leasing Lease, firmă specializată în consultanţă pentru IMM-uri privind soluţii de mobilitate, a fost vândută companiei Autonom.

Fostul mare tenismen al României împarte locul în topul celor mai bogați afaceriști cu alți doi români, care au făcut averi în domeniul IT. Este vorba despre Ion Stoica (57 de ani) şi Matei Zaharia (36 de ani), cofondatorii companiei Databricks, ale căror avere este estimată tot la 1,6 miliarde de dolari

Databricks a fost fondată în anul 2013 de un grup de profesori de la Universitatea California din Berkeley. Printre cofondatori se află și cei doi români, care sunt informaticieni la bază. Celebra companie de software, în care au investit şi giganţi precum Microsoft şi Amazon, a fost evaluată anul trecut în luna august la 38 miliarde de dolari.

Dragoş Pavăl – locul 1.929 și Adrian Pavăl – locul 2.578

Pe poziția cinci și șase se află fraţii Pavăl, fondatorii retailerului Dedeman, a căror avere diferă cu 0,5 miliarde de dolari. Astfel, Dragoş Pavăl (55 de ani), se află pe locul 1.929, cu 1,5 miliarde dolari, in timp ce Adrian Pavăl (53 de ani), este în ultima sută de miliardari din top, pe locul 2.578, cu 1 miliard de dolari.

În ultimul an, la nivel mondial, numărul miliardarilor a scăzut cu 87, în timp ce averea netă a acestora a scăzut cu nu mai puţin de 400 de miliarde de dolari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

Top 10 miliardari ai lumii, potrivit Forbes

  1. Elon Musk (SUA) – CEO Tesla şi SpaceX – 219 de miliarde de dolari
  2. Jeff Bezos (SUA) – CEO Amazon – 171 miliarde de dolari;
  3. Bernard Arnault şi familia sa (Franţa) – președintele consiliului de administrație al conglomeratului francez LVMH – 158 miliarde de dolari;
  4. Bill Gates (SUA) – co-fondator Microsoft Corporation – 129 miliarde de dolari;
  5. Warren Buffett (SUA) – Berkshire Hathaway – 118 miliarde de dolari;
  6. Larry Page (SUA) – co-fondator Google – 111 miliarde de dolari;
  7. Sergey Brin (SUA) – co-fondator Google – 107 miliarde de dolari;
  8. Larry Ellison (SUA) – fondatorul și conducătorul Oracle Corporation – 106 miliarde de dolari;
  9. Steve Ballmer (SUA) – proprietarul Los Angeles Clippers al National Basketball Association – 91 miliarde de dolari;
  10. Mukesh Ambani (India) – președintele Reliance Industries – 90 miliarde de dolari.