Rețetă de sarmale de post. Cum să îți iasă cât mai gustoase

de:
18 12. 2020, 15:51
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci

Ții post sau dorești, pur și simplu, să eviți carnea în alimentația ta? Ei bine, am pregătit pentru tine o rețetă ușoară de sarmale de post cu ciuperci. Sunt mai ușoare, dar păstrează savoarea sarmalelor tradiționale. Iată cum faci sarmale de post fără prea mari bătăi de cap.

Rețetă de sarmale de post cu ciuperci

Iată o rețetă foarte simplă de sarmale de post cu ciuperci, perfectă pentru a fi făcută în această perioadă.

Ingrediente rețetă de sarmale de post cu ciuperci

  • 1-2 verze murate
  • 500 de g de ciuperci proaspete
  • 200 de ml (volum) de orez cu bobul rotund, spălat și zvântat
  • 1 țelină mică (rădăcină)
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 150 de ml de bulion de roșii
  • 60 de ml de ulei
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare și piper
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci

Metodă de preparare rețetă de sarmale de post cu ciuperci

Se desfac frunzele de pe căpățâna de varză și dacă sunt prea sărate, se pot clăti în câteva ape reci. Restul frunzelor care nu sunt bune pentru învelit se pastrează pentru a fi așezate pe fundul oalei. Dacă se foloseste varză dulce, se aceasta trebuie curățată de frunzele de deasupra. Se pune la fiert o oală mare cu apă și după ce dă în clocot, se sărează și se opărește varza pentru 1-2 minute. Se desprind frunzele de deasupra și se scufundă varza din nou în apă clocotită, pana când se desfac toate frunzele.

Morcovii se curăță și se rad prin răzătoarea mare. La fel și țelina și ceapa. Într-o tigaie se pune uleiul la incins, după care se adaugă acestea. Se amestecă de câteva ori și se dă focul la min, pentru ca acestea să se căleasc timp de aproximativ 5 minute.

Ciupercile bine curățate se toacă marunt și se adaugă peste legume. Se amestecă bine și se mai lasă la călit timp de apoximativ3 minute, după care se ia de pe foc și se condimentează, după gust, cu sare și piper. Mai apoi, se adaugă mărarul și frunzulițele de cimbru tocate și se amestecă bine. Ultimul pas în pregătirea compoziției este adăugarea orezului bine spălat și zvântat.

Dacă compoziția s-a omogenizat foarte bine, atunci este gata pentru a umple sarmalele. După ce acestea se împăturesc, aranjează cu grijă în oala de fiert. Până la acel moment, mai trebuie tocate mărunt nervurile decupate de la foile de varză și acele foi prea mici/rupte ca să fie umplute.

Oala în care vor fi puse sarmalele trebuie să fie mai groasă sau una de lut. Pe fundul acesteia trebuie pus înainte de a așeza sarmalele și un  stat de frunze și nervuri ale frunzelor pentru a nu se prinde sau pentru a nu se afuma sarmalele. După ce au fost așezate toate, se acoperă cu restul de varză, se adaugă bulionul de roșii, două crenguțe de cimbru și frunzele de dafin.

Peste, se toarnă apă caldă în așa fel încât să depășească cu 1-2 degete compoziția, se pune capacul și se pun la fiert, la foc mic. Acestea se pot găti și la cuptor.

Durata va fi în funcție de calitatea verzei, însă, în medie, durează aproximativ 2 ore. De aceea, se supraveghează pe durata fierberii și se mai adaugă puțină apă caldă la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale, care poate fi taiată (ruptă) ușor cu ajutorul furculiței.

Spor în bucătărie și poftă bună!