Home » Știri » Știri economice » Cea mai mare pensie din România. Ce valoare atinge și ce are de gând să facă ministrul Muncii

Cea mai mare pensie din România. Ce valoare atinge și ce are de gând să facă ministrul Muncii

Manolică Anca / 13.01.2021, 11:55
Cea mai mare pensie din România. Ce valoare atinge și ce are de gând să facă ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, pune gând rău pensiilor colosale ale unor români. În timp ce un număr foarte mare de oameni abia reușesc să își ducă traiul de pe o zi pe alta, alții nu au timp să cheltuie într-un an suma de bani pe care o primesc în doar câteva luni. Iată ce valoare atinge cea mai mare pensie din România și ce are de gând ministrul Muncii să facă.

Cea mai mare pensie din România

Ne-am obişnuit deja cu toții ca România să fie ţara contrastelor şi a tuturor posibilităţilor. Iar această regulă nu este o excepție nici în cazul pensiilor. Deși este văzută ca o țară în care pensionarii mor de foame și în care pensia minimă nu îți ajunge de la o lună la alta, totuși pe cuponul de pensie al unor români sunt trecute sume colosale.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit la Digi24 despre cea mai mare pensie din România și se declară total nemulțumită de sistemul de pensii de la noi. Aceasta spune că nu se va lăsa până nu va scăpa de toate aceste „criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament”.

Conform declarațiilor sale, 900.000 de oameni din România au pensii de 800 de lei, adică aproximativ 165 de euro, iar cea mai mare pensie înregistrată în luna ianuarie 2021 este de 78.634 de lei, aproximativ 16.400 de euro. Mai mult, aceasta a spus că dacă ar fi să ne luăm după contribuții, acestea ar acopei o pensie de 5.205 le, restul de 73.429 de lei provenind din criterii favorizante obținute din mai multe legi ale foștilor parlamentari.

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul Muncii

„Această realitate nu poate să continue la nesfârşit”

Raluca Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu, fiind cazul unei persoane care a lucrat în domeniul juridic. Aceasta a mai precizat că există și pensii de 41.000 de lei, de 50.00 de lei sau de 18.000 de lei lunar, în timp ce peste 900.000 de pensionari au venituri de 800 de lei pe lună. În prezent, spune Turcan, ministerul lucrează la o nouă lege a pensiilor care va fi bazată contributivitate și va fi constituțională. Mai mult, ea a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi prea multe amănunte.

„Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească. Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment”, a completat ministrul Muncii.