Home » Știri » Cutremur în Italia: Peste 8.000 de oameni au apelat la Protecția Civilă

Cutremur în Italia: Peste 8.000 de oameni au apelat la Protecția Civilă

Octavian Palade / 31.10.2016, 11:18
Cutremur în Italia: Peste 8.000 de oameni au apelat la Protecția Civilă

Cutremur în Italia, soldat cu aproape 11.000 de sinistrați. Mii de oameni au petrecut noaptea de duminică spre luni în corturi, maşini şi adăposturi improvizate.

După cel mai recent cutremur în Italia, produs duminică dimineață, numărul total al persoanelor ajutate până în prezent de Protecţia Civilă a ajuns la 8.000, potrivit BBC News, citat de news.ro.

Acestea sunt cazate în hoteluri şi adăposturi, în vreme ce alte mii de persoane au petrecut noaptea de duminică spre luni în maşini, corturi şi adăposturi improvizate.

Potrivit Protecţiei Civile italiene, se aşteaptă solicitări de la alți 3.000 de sinistraţi.

Totuși, datele oferite de autoritățile italiene nu includ numeroşii oameni care au dormit în corturi, maşini şi tabere sau care au găsit cazare în alte locuri.

Seismul de duminică dimineaţă – având magnitudinea de 6,6 – s-a produs într-o regiune muntoasă din centrul Italiei, la frontiera dintre regiunile Marche şi Umbria.

Nicio persoană nu și-a pierdut viața și nici nu a suferit răni grave, probabil ca urmare a faptului că după cele două puternice seisme de săptămâna trecută mulţi italieni şi-au părăsit locuinţele.

Doar 20 de persoane au fost rănite uşor, relatează Protecția Civilă din Italia.

Autoritățile din Peninsulă asigură, de asemenea, cazare altor aproximativ 1.100 de persoane rămase fără locuinţă în urma seismului de pe 24 august, produs în aceeaşi zonă, soldat cu 300 de morţi.

În plus, replici puternice continuă să dărâme case, relatează BBC News.

În ciuda acestui fapt, în oraşul Norcia din regiunea Perugia, aflată în apropierea epicentrului seismului de duminică dimineaţă, unii locuitori au decis să rămână în case.

Alţii şi-au petrecut noaptea în corturi pe care le-au ridicat lângă oraş sau au acceptat oferta autorităţilor de cazare pe coasta la Marea Adriatică.

Cutremur în Italia: urmări catastrofale

Autorităţile au anunţat că trei persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături, la Tolentino.

Primarul din Tolentino, Giuseppe Pezzanesi, a spus că această mică localitate a „suferit cea mai neagră zi din istoria sa”.

„Pagubele sunt ireparabile. Există mii de oameni pe stradă, îngroziţi, care plâng. Să sperăm că s-a încheiat. Oamenii sunt îngenuncheaţi din punct de vedere psihologic”, a declarat primarul din Tolentino.

Și Castelsantangelo şi Preci au fost afectate în mod considerabil, fiind vorba mai ales de clădiri afectate de cutremurele – cu magnitudinea de 5,5 şi 6,1 – produse săptămâna trecută.

Primarul din Castelsantangelo a declarat, potrivit cotidianului La Stampa, că nu există victime în localitate, pentru că „toată lumea a plecat deja”.

La rândul lor, primarii din Ussita şi Arquata au declarat că numeroase clădiri s-au surpat şi în aceste localități.

Seismul de duminică a fost resimţit la Roma, unde metroul a fost oprit, dar şi în nord, la Veneţia.

Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei, a promis că totul va fi reconstruit şi că vor fi găsite resurse cât mai curând.

„Traversăm o perioadă cu adevărat dificilă. Trebuie să nu lăsăm durerea profundă, oboseala şi stresul de acum să se transforme în resemnare”, a declarat premierul italian.

Italia, și mai precis centrul țării, a fost afectată de o serie de cutremure majore în ultimii ani. Cutremurele de la L’Aquila, în 2009, şi Amatrice, în august 2016, s-au soldat fiecare cu câte 300 de morţi.

Acestea au avut amândouă magnitudinea de 6,2 şi au fost mai adânci decât seismul de duminică.