Home » Știri » Premierul Marii Britanii: Negocierile pentru ieșirea din UE vor fi de durată

Premierul Marii Britanii: Negocierile pentru ieșirea din UE vor fi de durată

Ionel Palade / 21.10.2016, 17:09
Premierul Marii Britanii: Negocierile pentru ieșirea din UE vor fi de durată

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor dura ceva mai mult. 

Premierul Marii Britanii a anunţat vineri după-amiază că negocierile pentru ieşirea din blocul comunitar se vor desfăşura pe o perioadă mai lungă şi s-a arătat pregătit pentru ”momente dificile”, informează agenţia Reuters, citată de news.ro.

”Desigur că negocierile vor avea loc în viitor. Însă aceste negocieri vor dura ceva timp, şi după cum am spus, vor exista o serie de momente dificile, în care vom apela la compromisuri”, a declarat prim-ministrul britanic.

Premierul Regatului Unit speră în continuare ca relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană să fie mature şi cooperante după Brexit.

May şi-a exprimat speranţa ca negociatorii să ajungă la un nou model de acord cu privire la relaţia comercială dintre un stat nonmembru şi Uniunea Europeană.

”Ceea ce vrem să obţinem este o nouă relaţie între Marea Britanie şi UE. Vrem să obţinem cel mai bun acord posibil privind comerţul cu bunuri şi servicii, precum şi menţinerea operaţiunilor în cadrul pieţei unice europene”, a declarat prim-ministrul Marii Britanii.

Executivul britanic a amânat până la începutul anului viitor invocarea articolului 50, motivând că nu au fost pregătite în avans echipele de negociatori.

Marea Britanie ar dori să obţină acces nelimitat la piaţa unică europeană, cu toate că îşi manifestă frecvent reticenţa în a accepta libertatea de mişcare a muncitorilor europeni. Pe de altă parte, liderii UE afirmă răspicat că principiul libertăţii de mişcare a muncitorilor pe piaţa unică este unul de la care blocul comunitar nu va putea abdica şi că în situaţia de faţă nu vor fi acceptate compromisuri.

Cetăţenii Marii Britanii au decis, printr-un referendum organizat la sfârşitul lunii iunie, ieşirea din Uniunea Europeană.