Home » Știri » O primă ediție a volumului ”Principia”, de Isaac Newton, este scoasă la licitație

O primă ediție a volumului ”Principia”, de Isaac Newton, este scoasă la licitație

George Stanciu / 05.12.2016, 14:53
O primă ediție a volumului ”Principia”, de Isaac Newton, este scoasă la licitație

Un exemplar foarte rar dintr-o primă ediţie a volumului ”Principia”, semnat de Isaac Newton, cu un preț estimat între 1 milion şi 1,5 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie de casa Christie’s la New York, pe 14 decembrie.

Exemplarul ce va fi scos la licitaţie ar fi unul dintre puţinele texte destinate Europei și din această cauză are anumite detalii diferite faţă de ediţiile trimise în Anglia de Isaac Newton şi de editorul cărţii, Edmond Halley.

Valoarea estimată între 1 milion de dolari şi 1,5 milioane de dolari ar reprezenta un record pentru lucrare.

În anul 2013, o versiune în limba engleză a lucrării, învelită, de asemenea, în marochin roşu, ce ar fi fost prezentată regelui James al II-lea, a fost vândută cu peste 2,5 milioane de dolari. Preţul de pornire al acestei cărți a fost de 600.000 de dolari, scrie news.ro.

Prima ediţie a lucrării ”Principia” a fost tipărită în aproximativ 400 de exemplare, iar în jur de 80 dintre acestea au fost destinate continentului european. Astronomul Edmond Halley, cunoscut mai ales pentru cometa numită după el, l-a încurajat pe Isaac Newton să îşi organizeze teoriile în cadrul unei lucrări şi chiar a plătit pentru tipărire, pentru că Royal Society, din care au făcut parte amândoi, nu avea fonduri disponibile în acea perioadă.

La Royal Society au rămas două exemplare ale lucrării, inclusiv manuscrisul original care a stat la baza primului exemplar, tipărit în anul 1687. Acesta este considerat ”cea mai mare comoară” a instituției.

Redactată în latină, cartea are titlul ”Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” (”Principiile matematice ale filosofiei naturale”) şi detaliază teoriile revoluţionare ale lui Isaac Newton în domenii precum gravitaţia, mişcarea planetelor, dar include şi o metodă matematică mai riguroasă dedicată fizicii.

Keith Moore, directorul bibliotecii Royal Society, este de părere că lucrarea reprezintă ”un punct de referinţă în gândirea umană”.

”Nu este vorba doar despre un volum despre istoria şi evoluţia ştiinţei. Este una dintre cele mai bune cărţi care au fost publicate vreodată. A fost extrem de influentă în ceea ce priveşte aplicarea matematicii în probleme esenţiale de fizică”, arată acesta.

Keith Moore a adăugat că preţul mare de pornire stabilit pentru această lucrare se poate explica prin influenţa în creștere a ştiinţei în domeniul culturii, dar şi prin veniturile uriaşe ale unor antreprenori din domeniul trehnologiei.

”Persoanele care deţin cărţi importante în aceste vremuri ar putea face parte din acea categorie de oameni care şi-au construit averea prin intermediul internetului. Dacă ai câteva milioane de dolari de cheltuit, de ce să nu cumperi un exemplar din «Principia Mathematica»? Dacă ţi-ai câştigat averea print intermediul unui algoritm excepţional, probabil că apreciezi fizica newtoniană”, a adăugat acesta.

Cu toate că a avut un impact imens și a fost utilizat ca o lucrare fundamentală din domeniul fizicii, fiind de neîntrecut până la teoria relativităţii formulate de Albert Einstein, volumul ”Principia” nu a reușit să intre în topul celor mai importante 20 de cărţi academice din toate timpurile. Pe primul loc s-a situat ”On the Origin of Species”, de Charles Darwin.