Home » Life & Style » Timp liber » De ce lunile anului au numele pe care le știți

De ce lunile anului au numele pe care le știți

Ileana Mladinoiu / 06.06.2021, 13:16
De ce lunile anului au numele pe care le știți

Calendarul internațional este calendarul Gregorian introdus de Papa Grigore al XII-lea în 1582. Este alcătuit din douăsprezece luni pe an. Acest calendar se bazează pe calendarul Iulian care a fost utilizat din 46 î.Hr și impus de Iulius Cezar. Numele lunilor se referă în general la zei.

Calendarul Gregorian a fost adoptat în mod oficial în România în urmă cu aproximativ 100 de ani, prin Înaltul Decret nr. 1053 din 5 martie 1919, prin care se prevedea ca ziua de 1 aprilie 1919 să devină 14 aprilie 1919, deși armata română îl adoptase cu două luni mai devreme, la 1/14 februarie 1919.

Conform Arhivelor Militare Naționale Române (AMNR), măsura era justificată “pentru evitarea erorilor și confuziilor, atât în regularea raporturilor cu autoritățile militare ale Puterilor Aliate, cât și în relațiile cu populația din Transilvania, Bucovina și celelate provincii locuite de români unde se lucrează, se știe, numai cu stilul nou, afară de Basarabia”.

Inițial, calendarul primitiv al Romei avea doar 10 luni. Numa Pompilio, al doilea rege al Romei (715-672 î.Hr.), a adaptat calendarul la anul solar adăugându-i două luni.

De ce lunile anului au numele pe care le știți

De ce lunile anului au numele pe care le stiti
De ce lunile anului au numele pe care le stiti

Ianuarie

A fost prima lună adăugată al cărui nume provine de la Ianuro, în cinstea lui Janus, zeul roman al uşilor, al alegerilor, al începuturilor şi al sfârşiturilor. Este considerat unul dintre zeii timpurii ai Romei.

Februarie

A doua lună a fost februarie, dedicată lui Pluton sau Februus, patronul purificărilor și stăpânul locașului morților. Este așadar luna purificărilor, cu multe ceremonii mai ales înainte de războaie. De asemenea, numele februarie este asociat cu Dumnezeul etruscilor (mai bătrâni decât latinii și chiar grecii).

Martie

Numele vine de la Marte, zeul războiului, deoarece în această lună au început campaniile militare.

Aprilie

Numele acestei luni provine din cuvântul grecesc afros care înseamnă spumă din care apar Venus sau Afrodita, zeița iubirii. A fost dedicată fertilității. Originea poate fi găsită și în termenul latin aprilis, însemnând deschiderea, înflorirea plantelor.

Mai

Numele reprezintă un tribut adus bătrânilor și protectorilor poporului (senatorilor). Derivă din cuvântul latin majorum care, potrivit cărturarilor, înseamnă strămoși. Poate fi dedicat și zeiței Maia, zeița creșterii și a primăverii.

Iunie

Presupune un tribut adus tinerilor, deoarece provine din latinescul junior. Originea mai poate fi găsită și în Juno, Janus, zeiță și soția lui Jupiter.

Iulie

În ceea ce privește luna iulie, numele este dat odată cu nașterea lui Iulius Cezar. Este luna recoltării grâului.

August

August aduce un omagiu împăratului Cezar August. Senatul Romei a fost cel care, în anul 8 î.Hr., i-a dat acest nume, înlocuind latinescul sextilis.

Septembrie

Inițial, septembrie ocupa locul șapte în ordinea lunilor, așa că și-a păstrat numele original, chiar dacă a devenit a noua lună. Vine din latinescul septem. Diferite scene de recoltare reprezintă aceată lună și este dedicată zeului Vulcan.

Octombrie

Octombrie și-a păstrat și numele original datând din timpul lui Romulus (octombrie, opt). Este luna simbol al celor două lucrări care marchează această perioadă: recoltarea și însămânțarea.

Noiembrie

Noiembrie își păstrează denominația deoarece a ocupat locul nouă (noiembrie), dar numărul zilelor sale s-a schimbat până la sosirea lui Augustus (31).

Decembrie

Numele lunii decembrie vine din cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman.