Home » Cum să faci orice » Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când e furtună. 10 reguli pe care e bine să le respecți

Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când e furtună. 10 reguli pe care e bine să le respecți

Alexandru Cazacu / 01.07.2021, 13:01
Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când e furtună. 10 reguli pe care e bine să le respecți

În ultimele zile, în unele regiuni din țara noastră au fost furtuni destul de puternice, iar tunetele și fulgere nu au ezitat să apară. Ei bine, trebuie să fim conștienți că acestea ne pot pune viața în pericol. Iată ce nu trebuie să faci când e furtună. Este recomandat să respecți aceste reguli.

Ce nu trebuie să faci când e furtună. Reguli pe care e bine să le urmezi

Vremea este schimbătoare, iar natura se poate dezlănțui în orice moment. Afară plouă cu găleată, tună și fulgeră și vântul te dă jos? Ei bine, în acest caz trebuie să știi câteva lucruri pe care trebuie să le eviți în acest caz, pentru a nu cădea victimă furtunii. În următoarele rânduri îți vom spune câteva reguli pe care trebuie să le respecți.

  • Bineînțeles, cel mai simplu lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie în cazul unei furtuni, este să verificați prognoza meteo. Așadar, dacă este posibil, nu ieșiți din casă în intervalul în care este anunțată furtuna.
  • Ei bine, dacă totuși ai fost nevoit și furtuna te-a prins afară, în aer liber, este indicat să te îndepărtezi de orice obiect din metal (garduri, piloni, utilaje, etc.).
  • De asemenea, dacă este posibil, adăpostește-te cât mai repede în mașină, în casă sau în orice loc în care vei fi ferit de fenomenele prezente în timpul furtunii.
  • Este foarte important să nu te adăpostești niciodată sub un copac în timpul unei furtuni.
  • Dacă afară tună și fulgeră și sunteți mai multe persoane, este recomandat să păstrați o distanță de cel puțin trei metri între voi. În acest fel se va reduce riscul ca electricitatea să fie transferată de la o persoană la alta.
Ce nu trebuie să faci atunci când e furtună. Reguli pe care e bine să le urmezi
Ce nu trebuie să faci atunci când e furtună
  • În timpul unei furtuni cu fulgere, nu ține asupra ta obiecte metalice, deoarece acestea cresc șansele ca tu să fii lovit de fulger. Electricitatea va trece prin aceste obiecte și apoi prin corpul tău. De asemenea, acest lucru este valabil și în cazul unui rucsac sau alte obiecte care pot avea un cadru metalic de care tu să nu știi, dar care te va expune riscului de a fi lovit de fulger.
  • Este important de asemenea să menționăm că apa este un foarte bun conductor de electricitate, iar fulgerul poate ajunge la tine într-o clipită. Așadar, ai grijă să nu stai în apă sau pe lângă aceasta. Pentru a fi electrocutat de fulger nu e nevoie ca acesta să te lovească direct.
  • Tocmai din această cauză se recomandă să ai încălțăminte de cauciuc care îți poate salva viața, deoarece cauciucul este un foarte prost conductor de curent.

Ce să faci dacă te prinde furtuna

Dacă ești la volan și te prinde furtuna în afara orașelor, este bine să reduci viteza. Astfel, vei avea o vizibilitate mai bună și ai timp să reacționezi dacă se prăbușește vreun copac în fața mașinii.

De asemenea, grindina este foarte periculoasă, nu trebuie să te prindă afară și mai ales cu capul descoperit. O bucată de gheață cu diametrul de 5 cm îți poate produce produce răni grave.