Home » Auto » RCA 2022. Cum pot evita șoferii să plătească un preț exagerat la asigurarea auto. Detaliul pe care e bine să-l cunoască

RCA 2022. Cum pot evita șoferii să plătească un preț exagerat la asigurarea auto. Detaliul pe care e bine să-l cunoască

Alexandru Cazacu / 28.01.2022, 21:04
RCA 2022. Cum pot evita șoferii să plătească un preț exagerat la asigurarea auto. Detaliul pe care e bine să-l cunoască

Pentru a putea circula pe drumurile din țara noastră, autovehiculele trebuie să aibă Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Aceasta este de fapt un contract încheiat între proprietarul unei mașini și o societate de asigurări, care are ca scop despăgubirea păgubitului în urma unui accident rutier. În ultima vreme prețul asigurărilor auto au crescut foarte mult, iar acest lucru aduce mari nemulțumiri conducătorilor auto. Află în continuare cum pot evita șoferii să plătească un preț exagerat pentru asigurare RCA.

Asigurare RCA 2022. Cum pot evita șoferii să plătească un preț exagerat la asigurarea auto

Toți proprietarii de autovehicule trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, indiferent dacă acesta este sau nu folosit. În ultimele luni prețurile asigurărilor au crescut foarte mult, iar unele societăți le-au dublat sau chiar triplat.

Unii dintre șoferii români sunt de părere că primesc oferte exagerate din partea companiilor de asigurări, în comparație cu cele stabilite de Autoritatea pentru supraveghere Financiară. Ei bine, acum conducătorii auto pot solicita la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) prețul corect pentru asigurarea RCA.

Ce trebuie să facă șoferii pentru a obține un preț corect pentru asigurarea RCA

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) recomandă firmelor de asigurări să informeze din acest punct de vedere și clienții care nu sunt mulțumiți de ofertele la asigurări auto. De exemplu, în cazul în care un client (sau un asigurat cu risc mai mare de accident) are trei oferte polițe auto, de la trei brokeri diferiți, iar acestea depășesc valoarea tarifului de referință cu 36%, el poate să solicite un preț corect al poliței RCA de la BAAR.

Solicitantul trebuie depună o cerere, în baza căreia va redistribui aceste polițe la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, care urmează să stabilească clasa bonus-malus a asiguratului respectiv. Așadar, în termen de 20 de zile, noua ofertă va fi dată unei firme de asigurări și va trebui plătită obligatoriu de către client în cel mult 10 zile, potrivit Antena 3.

Cum pot evita șoferii să plătească un preț foarte mare la asigurarea auto
Cum pot evita șoferii să plătească un preț foarte mare la asigurarea auto

Modificări cu privire la asigurarea RCA 2022

Noul an a venit și cu modificări în ceea ce privește procurarea asigurărilor auto. Mai exact, după cum am menționat și mai sus, proprietarii de autovehicule trebuie să dețină poliță RCA, atâta timp cât acestea nu sunt radiate din circulație, indiferent dacă sunt sau nu funcționale.

După cum se arată într-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, proprietarul unui autoturism este obligat achite asigurare RCA chiar și în cazul în care mașina respectivă este nefuncțională. Această modificare vine în completarea unei alte decizii a Curții din 2018 care stabilea că proprietarii unor autovehicule trebuiau să achite asigurarea obligatorie auto pentru orice mașină funcțională, chiar dacă aceasta stătea pur și simplu în garaj.

După falimentarea companiei City Insurance și majorarea prețurilor la RCA, mulți dintre șoferii românii au început să strângă buzunarul, căutând cele mai mici tarife. Ba chiar mai mult de atât, unii dintre aceștia au ajuns să creadă că mașina este un moft, mai ales dacă iau în calcul câți bani se duc pe carburant, întreținerea acesteia, ITP, asigurare RCA, revizie tehnică și altele, conform sursei citate.