Home » Când, unde, cum » Ce gust are fructul dragonului, cum arată și unde crește planta care îl produce

Ce gust are fructul dragonului, cum arată și unde crește planta care îl produce

Alexandru Cazacu / 07.02.2022, 12:22
Ce gust are fructul dragonului, cum arată și unde crește planta care îl produce

În ultimii ani, fructul dragonului a devenit din ce în ce mai popular chiar și la noi în țară. Cunoscut și sub denumirea de Pitaya, acest fruct tropical iese în evidență mai ales pentru aspectul său deosebit. În rândurile de mai jos veți afla cum arată, ce gust are fructul dragonului, dar și unde crește planta care îl produce.

Cum arată fructul dragonului și unde trăiește planta care îl produce

Fructul dragonului este rodul cactusului Hylocereus, planta originară din sudul Mexicului și America Centrală. Cu toate acestea, în zilele noastre Pitaya este cultivată în mai multe locuri din lume. Fructul dragonului poate avea între 10 și 15 cm lungime și ajunge la o greutate de circa 250 – 350 de grame.

În caz că nu știați deja acest lucru, cele mai comune tipuri de Pitaya au coaja roșie aprinsă cu frunzulițe verzi care se aseamănă cu solzii unui dragon (de unde vine și numele). Cea mai răspândită varietate de Pitaya are pulpa albă cu semințe negre, însă există și un un soi mai puțin întâlnit care are pulpa roșie și semințele negre. Un alt tip de Pitaya are coaja galbenă și pulpă albă cu semințe negre.

Ce gust are și cum se consumă fructul dragonului

Dintre cele trei tipuri menționate mai sus, cel cu coajă roșie și pulpa albă pare să fie cel mai gustos. Deși au un aspect exotic, aromele acestor fructe sunt destul de subtile. Mai exact, gustul acestuia se aseamănă cu cel al unei pere sau pare să fie mai mult o combinație mai puțin dulce între un kiwi și o pară.

În ceea ce privește consumul acestui fruct, cel mai bine este să mănânci pulpa cremoasă când e rece. Așadar, după ce l-am spălat bine, îl tăiem în două, iar cu ajutorul unei lingurițe scoatem pulpa. Dacă este bine copt, fructul dragonului se poate consuma foarte ușor prin această metodă.

Cum arată fructul dragonului, ce gust are și unde crește planta care îl produce
Cum arată fructul dragonului, ce gust are și unde crește planta care îl produce

Cum se cultivă fructul dragonului

Este important să menționăm faptul că, fiind o plantă tropicală, Pitaya nu rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. După o curățare temeinică a semințelor, acestea pot fi depozitate după ce s-au uscat. Fructul ideal de la care se pot lua semințele pentru plantare trebuie să fie fără pată și foarte copt. Semințele se dezvoltă foarte bine într-un compost sau un amestec de pământ pentru ghivece. Aceste plante germinează de obicei după 11 și 14 zile după plantare.

Fiind cactuși, udarea excesivă este o problemă pentru cultivatorii de acasă. Cactușii Pitaya sunt cățărători, iar pe măsură ce cresc, aceste plante vor avea nevoie de ceva pe care să se cațăre. Odată ce ajunge la maturitate, cactusul va forma rădăcini aeriene din ramuri. De asemenea, când devine matură și ajunge pe la aproximativ 4 – 5 kilograme, planta poate înflori.

Pe de altă parte, o variantă mai ușoară de a planta Pitaya este să tai ramurile mai bătrâne ale cactusului chiar de la bază și să le pui în pământ. Ghiveciul în care este plantat trebuie să aibă o scurgere foarte scurgere bună.