Home » Știri » Bulgaria: Guvernul interimar a descoprit nereguli grave în contractele de la Apărare

Bulgaria: Guvernul interimar a descoprit nereguli grave în contractele de la Apărare

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 12:32
Bulgaria: Guvernul interimar a descoprit nereguli grave în contractele de la Apărare

Guvernul interimar din Bulgaria a descoperit că peste jumătate dintre contractele pentru apărare, semnate anul trecut, sunt în neregulă.

Până acum s-a descoperit că nouă dintre acestea au ridicat suspiciuni de fraudă, a declarat prim-ministrul. Guvernul din Bulgaria a preluat puterea luna trecută de la partidul de centru-dreapta GERB, după ce acesta a demisionat ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale de către candidatul lor, în luna noiembrie, informează Reuters.

Achizițiile publice frauduloase sunt foarte dese în sectorul pubic din Bulgaria. În ciuda voinței publice de reformare a clasei politice după căderea comunismului din anul 1989, foarte puține lucruri au fost reformate în ceea ce privește afacerile și politicienii.

Prim-ministrul Ognyan Gerdzhikov a declarat că 45 de contracte dintre cele 82 semnate anul trecut de către fostul Cabinet din Ministerului Apărării reprezintă încălcări grave ale legilor.

„Pentru nouă dintre proceduri se indică o fraudă serioasă și alte deficiențe, au fost stabilite și au fost trimise procurorilor militari”, a declarat prim-ministrul bulgar.

Bulgaria este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, arată Indicele Internațional de Transparență pe 2016. Acest eșec al clasei politice lasă țara în afara zonei Schengen, ceea ce sperie investitorii.

Fostul ministrul al Apărării, Nikolay Nenchev, a fost deja pus sub acuzare de către procurori, pentru folosirea necorespunzătoare a funcției pe care a avut-o și pentru eșuarea obținerii unui contract cu Rusia, care prevedeau reabilitarea jet-urilor de lupă sovietice. De asemenea, acesta este acuzat de exercitarea unei presiuni asupra unui subordonat care avea legături cu niște achizții publice legate de uniformele militare. Aceste achiziții au dus la pierderi totale de 136,203 de dolari din banii publici. Fostul ministru neagă orice immplicare.

Gerdzhikov a declarat că, de asemenea, în contracte s-au mai descoperit și alte puncte slabe sau întârzieri în achizițiile de la agenții și ministere, care ar putea afecta ajutorul de risc din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea regională și fondurile pentru solicitanții de azil și migranți.