Home » Când, unde, cum » Aderarea României la NATO: scurt istoric. Preşedintele american Bill Clinton nu ne-a vrut în NATO, în 1997. Când a avut loc însă aderarea

Aderarea României la NATO: scurt istoric. Preşedintele american Bill Clinton nu ne-a vrut în NATO, în 1997. Când a avut loc însă aderarea

Alexandru Cazacu / 02.03.2022, 11:23
Aderarea României la NATO: scurt istoric. Preşedintele american Bill Clinton nu ne-a vrut în NATO, în 1997. Când a avut loc însă aderarea

În urmă cu aproape două decenii, în cadrul unui Summit-ului de la Praga, România a fost invitată să adere la NATO. La acea vreme, Alianța a invitat un număr de șapte țări (România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia). Află în continuare când și cum a ajuns România în Organizația Tratatului Nord Atlantic. Totul despre aderarea României la NATO.

Aderarea României la NATO. Când și cum a ajuns România în Alianța Nord-Atlantică

După cum spuneam, România a fost invitată să adere la NATO, la Summit-ul de la Praga din toamna lui 2002. Ei bine, țara noastră a aderat oficial la NATO pe data de 29 de martie 2004, după ce a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al americanilor.

Ulterior, la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia oficială a arborării drapelului României la Sediul Alianței Nord-Atlantice. Așadar, începând din 2005, românii celebrează „Ziua NATO în România” în prima duminică din luna aprilie.

Bill Clinton a refuzat aderarea României la NATO

Deși aderarea României la NATO a avut loc în 2004, câțiva ani mai devreme, în 1997 România bătuse deja la poarta Alianței. Însă, Bill Clinton, președintele american de la acea vreme, a refuzat categoric aderarea României. Atunci la conducerea țării noastre era Emil Constantinescu.

Bill Clinton susținea că SUA este dispusă să ofere mai mult, însă românilor li se recomanda să aibă mai multă răbdare. După cum a mărturisit chiar Emil Constantinescu, comuniștii încă trăgeau sforile către Rusia, iar neîncrederea cu care Occidentul ne privea era justificată.

„În noiembrie 1996, când am devenit președinte, România nu era luată în considerare pentru primul val de extindere a NATO. În acel moment, România nu avea niciun prieten. Era greu de imaginat că vom putea recupera în doar șapte luni ceea ce ar fi trebuit să se facă în șapte ani, dar era important să lansăm un semnal politic puternic – Da, România dorește să facă parte din NATO și renunță la dublul limbaj și la politica duplicitară”, spunea Emil Constantinescu, potrivit Adevărul.

Totul despre aderarea României la NATO. Cum și când a intrat România în Alianța Nord-Atlantică
Totul despre aderarea României la NATO. Cum și când a intrat România în Alianța Nord-Atlantică

Regele Mihai, omul datorită căruia România face astăzi parte din NATO

După cum am menționat anterior, România și-a dorit aderarea la NATO încă din 1997, când președinte era Emil Constantinescu. Totuși, calea către aderare nu a fost deschisă de fostul președinte, ci de Petre Roman. Mai exact, în 1990, prim-ministru la vremea respectivă, Petre Roman i-a propus lui Manfred Worner (secretar general al NATO pe atunci) acreditarea unui ambasador român la Alianța Nord-Atlantică.

După ce în 1997 Bill Clinton a refuzat aderarea României la NATO, românii au continuat să bată la porțile Alianței. Doi ani mai târziu, când NATO intervenea în Iugoslavia, România a permis accesul avioanelor Alianței în spațiul aerian, interzicând totodată pe cel al avioanelor rusești.

Unul dintre cei mai importanți ambasadori ai României a fost chiar Regele Mihai I. În 1997, el a vizitat mai multe capitale europene, iar astfel a avut ocazia să discute cu șefii de stat, parlamentarii și membrii guvernelor din țările respective.

La fiecare dintre discuții, Regele Mihai a pledat în favoarea României, explicând necesitatea includerii românilor în NATO. Chiar și înainte de summit-ul de la Praga din 2002, Regele Mihai I și-a continuat vizitele care aveau ca scop aderarea României la NATO.