Home » Când, unde, cum » Ce condiții trebuie să îndeplinească un film pentru nominalizarea la Oscar. 9 criterii și reguli clare

Ce condiții trebuie să îndeplinească un film pentru nominalizarea la Oscar. 9 criterii și reguli clare

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 11:36
Ce condiții trebuie să îndeplinească un film pentru nominalizarea la Oscar. 9 criterii și reguli clare

Dintre toate filmele care sunt filmate într-un an în întreaga lume, ce proiecție există pentru a participa la Premiile Oscar? Pot concura toți? Evident că nu, deoarece ar fi aproape imposibil să evaluăm atât de multe și de o natură atât de diversă. Astfel, ce condiții trebuie întrunite pentru ca un film să fie nominalizat la Oscar?

Condiții ca un film să fie nominalizat la Oscar

Academia de Arte și Științe Cinematografice stabilește cele câteva reguli pentru ca selecția să poată avea loc. Astfel, toate filmele eligibile, cu excepția cazului în care se specifică altfel, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • au fost lansate în Los Angeles în cursul anului precedent, cu excepția, desigur, a celor care optează pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Acestea trebuie expuse cu intrare plătită pentru cel puțin o săptămână într-o cameră comercială;
  • Documentarele și scurtmetrajele au cerințe de eligibilitate diferite și sunt depuse oficial de producătorii lor, în timp ce premiile muzicale necesită ca artistul muzical să trimită un formular de depunere;
  • Durata trebuie să fie de cel puțin 40 de minute cu un format de 35 sau 75 mm sau cu o rezoluție minimă de 2048×1080 pixeli;
  • Format conform ST 428-1: 2006 D-Cinema Distribution Master – Caracteristicile imaginii;
  • Compresia imaginii (dacă este utilizată) conformă cu ISO/IEC 15444-1 (JPEG 2000), și imagine și sunet;
  • Fișierele împachetate ca pachete de cinema digital (DCP) în formatele „Interop” sau „SMPTE DCP”.
    SMPTE DCP se referă la SMPTE ST 429-2 și la specificațiile aferente. (Formatul Blu-ray nu îndeplinește cerințele pentru cinematografia digitală);
  • Audio într-un pachet de cinema digital (DCP) este de obicei 5.1 sau 7.1 canale audio;
  • Minimul pentru o configurație audio non-mono va fi de trei canale: stânga, centru, dreapta (o configurație stânga/dreapta nu este acceptabilă într-un mediu de teatru);
  • Datele audio vor fi formatate conform ST 428-2: 2006 D-Cinema Distribution.

Pe lângă aceste îndrumări de bază, evident producătorii filmelor trebuie să completeze un formular de înregistrare într-o anumită perioadă pentru a fi eligibili în competiție la următoarea ceremonie. În decembrie, lista finală cu toate filmele eligibile este transmisă membrilor Academiei și începe votul pentru alegerea celor care vor fi candidați.

Cum se desfășoară voturile?

La ceremonia Oscarului, sunt acordate premii regulate pentru realizări remarcabile ale filmelor individuale sau colective într-o mare varietate de categorii. Cele mai multe categorii sunt nominalizate de membrii ramurii relevante: actorii nominalizează actorii, montatorii de film nominalizează montatorii de film etc.

Cu toate acestea, anumite categorii, precum lungmetrajul internațional și filmul de animație, au reguli speciale de vot. Votul pentru nominalizări se face prin buletine de vot pe hârtie și online, aceasta din urmă fiind opțiunea preferată pentru majoritatea covârșitoare a membrilor Academiei.

Votarea pentru nominalizări începe la sfârșitul lunii decembrie. În cele din urmă, rezultatele nominalizării sunt anunțate la celebra ceremonie a Oscarului, la Teatrul Samuel Goldwyn al Academiei din Beverly Hills și sub forma unui trofeu de statuetă de aur de la Academie (Oscarul).

În timpul finalei, toate categoriile Oscar sunt disponibile tuturor membrilor cu drept de vot. După ce voturile finale sunt calculate, doar doi parteneri de la Pricewaterhouse Coopers cunosc rezultatele până când celebrele plicuri sunt deschise pe scenă în timpul emisiunii Oscar.

Categoriile Oscar

Câștigătorii sunt aleși din următoarele 24 de categorii: Cel mai bun film, actor, actriță, actor în rol secundar, actriță în rol secundar, regie, scenariu original, scenariu adaptat, cinematografie, design de producție, montaj, partitură originală, cântec original, design costume, machiaj și coafură, mixare sunet, montaj sunet, efecte vizuale, film în limba străină, lungmetraj animat, scurtmetraj animat, scurtmetraj live action, lungmetraj documentar și scurtmetraj documentar.

Academia acordă, de asemenea, premii științifice și tehnice, premii speciale de realizare, premii onorifice, Premiul Umanitar Jean Hersholt, Premiul Memorial Irving G. Thalberg (pentru excelență în producție) și Premiul Gordon E. Sawyer (pentru contribuții tehnologice), deși nu sunt neapărat acordate anual.

În august 2018, academia a anunțat că va adăuga o categorie anuală pentru „realizări remarcabile în cinematografia populară”, care va avea premiera la ceremonia din 2019. Cu toate acestea, în urma criticilor și a confuziei, academia a decis să amâne acordarea acestei categorii.

condiții film oscar
Oscarul cuprinde 24 de categorii care urmeaza a fi premiate

Schimbarea regulilor începând cu anul 2024

Cu toate că mai sus sunt prezentate condițiile generale, în cadrul categoriei „Cel mai bun film”, vor fi efectuate modificări în ceea ce privește noile standarde de calificare la această categorie. Astfel, „Cel mai bun film” va trebui să îndeplinească cel puțin două dintre cele patru standarde noi pentru a se putea califica.

Standardul 1

Acest standard face referire la „reprezentarea pe ecran, teme și narațiuni” și la rândul său, are trei subcategorii/criterii. Astfel, o peliculă trebuie să îndeplinească cel puțin un criteriu pentru a putea fi luat în considerare.

Criteriul 1 – filmul trebuie să aibă cel puțin un actor principal sau unul secundar ”semnificativ” ales ”dintr-un grup subreprezentat, inclusiv asiatic, hispanic / latin, de culoare / afro-american, indigen / nativ american / nativ din Alaska, Orientul Mijlociu / nord-african nativ hawaian sau altă insulă din Pacific, rasă sau etnie subreprezentată.

Criteriul 2 –  minimum 30% din totalul actorilor din rolurile secundare, dar și doi alte roluri mai mici să fie femei, dintr-un grup rasial sau etnic, din comunitatea LGBTQ + sau persoane cu dizabilități cognitive sau fizice ori cu deficiențe de auz.

Criterul 3 – povestea să fie centrată pe grupuri subreprezentate: femei, persoane de etnie sau altă rasă decât cea albă, oameni din comunitatea LGBTQ + sau persoane cu dizabilități.

Standardul 2

Cel de-al doilea standard face referire la echipa de producție și creație, și ca standarul anterior, are la rândul său trei criterii.

Criteriul 1 – echipa trebuie să conțină cel puțin două persoane din categoriile femei/ grup rasial ori etnic/ comunitatea LGBTQ+ / persoane cu dizabilități în poziții de conducere ale unor departamente precum cel de casting, regize, editare, make-up.

Criterul 2 –  potrivit acestuia, echipa trebuie să aibă în componența sa cel puțin șase membri din categoriile menționate anterior, în pozițiile tehnice.

Criteriul 3 –  acest criteriu arată că 30% din echipă trebuie să fie compusă din grupurile menționate mai sus.

Standardul 3

Cel de-al treilea standard face referire la accesul la industrie și oportunități și cuprinde două criterii.

Criteriul 1 – studioul sau compania de producție a unui film trebuie să aibă stagiari plătiți din aceleași grupuri subreprezentate menționate mai sus.

Criteriul 2 – prevede că o companie de film trebuie să ofere oportunități de formare și / sau de lucru pentru dezvoltarea abilităților pentru aceleași grupuri subreprezentate.

Standardul 4

Acest ultim standard face referire la dezvoltarea audienței, în care este prezentat faptul că studioul sau compania de producție trebuie să aibă „mai mulți directori interni” care să facă parte din categoriile de persoane prezentate anterior.