Home » Când, unde, cum » Ce dobânzi exercită cămătarii din București pentru un împrumut

Ce dobânzi exercită cămătarii din București pentru un împrumut

Manolică Anca / 26.04.2021, 12:34
Ce dobânzi exercită cămătarii din București pentru un împrumut

Cămătăria este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, încă de dinaintea apariției banilor. Astăzi, cămătăria are o conotație negativă și înseamnă perceperea ilegală de comisioane pentru împrumuturi. Iată ce dobanzi exercită cămătarii din București pentru un împrumut. Sumele sunt colosale.

Ce dobânzi exercită cămătarii din București pentru un împrumut

Este foarte important de menționat, încă de la bun început, faptul că împrumutul sub formă de camătă este interzis prin Legea 216/2011. Acolo se defineşte termenul de camătă, care „reprezintă dobândă pe care o solicită cămătarul pentru banii daţi cu împrumut, şi noţiunea de cămătar, respectiv, persoana fizică ce împrumută bani pentru a primi în schimb camăta (dobânda)”. Pedeapsa care se aplică acestei îndeletniciri este între șase luni şi cinci ani.

Cămătarii sunt, de cele mai multe ori, lideri ai unor grupări de interlopi. Aceștia își trimit noapte de noapte câte un om în cazinourile și sălile de jocuri de noroc din zona controlată, patronii cazinourilor fiind nevoiți să „accepte” prezența interlopilor pentru a nu avea probleme cu Mafia și să își piardă clienții. Cămătarii îi ochesc pe cei pierzători, care, de obicei, nu au bani cash la ei, punându-le la dispoziție sume de bani, care ar urma să fie restituite împreună cu dobânda impusă (camătă).

Cei care dau bani cu camătă nu împrumută pe oricine cere. În momentul în care acordă camăta, interlopii știu faptul că victima deține mașini, case sau familia deține proprietăți care pot fi luate sau vândute în cazul în care victima nu poate face rost de bani.

Ce dobânzi exercită cămătarii din București
Ce dobânzi exercită cămătarii din București

Ce pățești dacă iei bani de la cămătari. Amenințările înfiorătoare ale interlopilor către datornici

După ce s-a realizat „înțelegerea”, strângerea de mână semnifică începutul terorii. Dobânda cerută de cămătari este, de cele mai multe ori, una aproape imposibil de achitat, minimum 10% pe săptămână sau 15% la lună, în funcție de înțelegere. În unele situații procentul dobânzii a fost stabilit la 250% (debitorului i-a fost împrumutată suma de 3.000 euro şi a restituit, în final, 7.500 euro). De altfel, contractul dintre un cămatar și persoana împrumutată se rezumă la doar o strângere de mână. Ce urmează mai apoi? … Iată:

  • Apeluri telefonice –  în prima săptămână, aceștia încep cu ceva „ușor”, dar stresant: telefoanele zilnice în care i se spune persoanei împrumutată că timpul curge în defavoarea ei și că nu ar fi bine să se strice prietenia și să se întârzie cu plata. De altfel, în primele șapte zile, pentru a scăpa de interlopi, victima trebuie să achite cel puțin dobânda.
  • Amenințări și ordine de a vinde tot – fie că achită sau nu camăta săptămânală, persoanele împrumutate sunt amenințate cu înjurături și „îndemnate” să vândă tot ce au în casă pentru a înapoia banii.
  • Bătaie –  după aceste amenințări, urmează, în cele mai multe cazuri, o repriză de lovituri aplicate datornicului.
  • Arme – pentru a fi convinse să înapoieze cât mai repede datoria, cămătarii se folosesc și de arme albe sau de foc pentru a-și intimida victimele.
  • Umilirea și tortura – în unele cazuri, acele arme sunt și folosite, pentru a le aplica o „lecție” celor îndatorați.
  • Anunțarea familiei – pentru a-și intimida victimele, cămătarii le pot urmări, mergând acasă la ele, la locul de muncă sau la rude ori le pot da telefoane şi mesaje de ameninţare.
  • Amenințare la adresa copiilor și a sotiei