Home » Când, unde, cum » Ce se întâmplă de fapt dacă introduci codul pin invers la bancomat. Nu e așa cum se credea

Ce se întâmplă de fapt dacă introduci codul pin invers la bancomat. Nu e așa cum se credea

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 09:39
Ce se întâmplă de fapt dacă introduci codul pin invers la bancomat. Nu e așa cum se credea

În ultimii ani, ATM-urile au devenit din ce în ce mai utilizate în România. Bancomatul este un aparat electronic folosit pentru tranzacții financiare. După cum sugerează și numele acestuia, este o platformă bancară automatizată care nu necesită nici un reprezentant sau un casier uman pentru a face plăți. Dar ce se întâmplă dacă tastezi codul PIN invers la bancomat? Ei bine, vei afla acest lucru în rândurile de mai jos.

Ce se întâmplă dacă introduci codul PIN invers la bancomat

La un moment dat, în mediul online a apărut un mit conform căruia, dacă ești jefuit și tastezi PIN-ul invers la bancomat, autoritățile vor fi anunțate instantaneu. Se spunea că vei primi banii înapoi și va veni imediat poliția. Acest lucru nu este adevărat, însă asta nu înseamnă că cineva nu a încercat la un moment dat să facă așa ceva.

De-a lungul anilor au luat naștere mai multe astfel de mituri legate de bancomate. De exemplu, unul dintre acestea spune că dacă apeși de două ori tasta „Cancel”, le va fi imposibil hackerilor să îți fure banii. Totuși, cel cu introducerea codului PIN invers este cel mai longeviv.

Mai exact, mitul cu pricina spunea că, atunci când hoțul de obligă să scoți bani de la bancomat, trebuie să introduci codul PIN invers. De exemplu, dacă codul de securitate este 2345, tu trebuie să tastezi 5432. Se presupunea că suma selectată va fi totuși furnizată, pentru ca hoțul să nu suspecteze nimic, însă ATM-ul ar anunța poliția.

Ce se întâmplă dacă introduci codul pin invers la bancomat
Ce se întâmplă dacă introduci codul pin invers la bancomat

Cum a apărut mitul cu codul PIN băgat invers

După cum spuneam, acesta este doar un mit care circulă de mulți ani în mediul online și în discuțiile oamenilor. Așa că, cei de la Snopes au documentat cum s-a distribuit mitul pe e-mail. Se pare că, în urmă cu peste zece ani, acest mit se plimba prin e-mailurile oamenilor, iar apoi și-a găsit o a doua casă pe Facebook și în grupurile de WhatsApp.

Cu toate acestea, ar putea exista și o fărâmă de adevăr. Un sistem de siguranță care să fie activat atunci când codul PIN este introdus invers a fost gândit la sfârșitul anilor ’80. Ideea a fost propusă de avocatul Joseph Zingher, din Illinois (SUA). De fapt, bărbatul a obținut chiar și un brevet în acest sens.

Ei bine, ideea americanului nu a fost niciodată aplicată la scară largă, rămânând doar un concept. De ce? Cea mai plauzibilă explicație este că, întrucât codul PIN este format din patru cifre, nu poți să realizezi un sistem care să separe palindroamele de un avertisment de securitate. Iar aici intră codurile PIN de genul: 2882, 1221, 3443 și așa mai departe.

De asemenea, ideea nu a fost pusă în practică pentru că ar putea exista și situația în care nu este vorba despre un palindrom, însă codul PIN este format din cifre apropiate și tu îl tastezi greșit din neatenție. Autoritățile ar fi anunțate, iar oamenii legii vor veni degeaba la fața locului.