Home » Când, unde, cum » Cuca Măcăi: ce semnificație poartă celebra expresie și unde se află în România localitatea care îi poartă numele

Cuca Măcăi: ce semnificație poartă celebra expresie și unde se află în România localitatea care îi poartă numele

Cojocaru Cristian / 31.01.2022, 13:06
Cuca Măcăi: ce semnificație poartă celebra expresie și unde se află în România localitatea care îi poartă numele

Este o expresie celebră în România și totodată o localitate care există cu adevărat. Cu toate acestea, puțini dintre cei care o foloseșc știu ce înseamnă cu adevărat. Cuca Măcăi este o localitate din România, iar mulți dintre cei care utilizează expresia știau de existența ei. Află cum a luat naștere această sintagmă și unde se află comuna respectivă.

Unde se află Cuca Măcăi

Cuca Măcăi este situată lângă Râmnicul Vâlcea. Dacă unele persoane știu de existența acestei localități, foarte mulți dintre utilizatorii expresiei nici nu știau că ea există cu adevărat și că nu e o simplă sintagmă. Atunci când ne gândim la a „merge la Cuca Măcăi”, deja ne gândim la un loc similar cu capătul lumii.

Celebra expresie ne face se ne gândim că acest loc este în mijlocul pustietății, însă localitatea este situată chiar între orașul Pitești și Râmnicu Vâlcea. Pentru a ajunge acolo, trebuie să mergi pe șoseaua care leagă orașul Pitești de Râmnicu Vâlcea, și chiar înainte de popasul de la Dedulești, pe Dealul Negru, se face un drum la stânga.

Această comună argeșeană este localizată la doar câțiva kilometri după ce ai intrat pe acel drum. Vei realiza că te afli pe un drum șerpuit, iar în jurul tău vei putea observa livezi de pruni. Ulterior, vei da de comuna care găzduiește satul Măcăi. Potrivit recensâmântului efectuat în anul 2011, în comuna Cuca se aflau 2.108 locuitori, un număr în scădere față de recensământul din anul 2002, când comuna număra 2.347 de locuitori.

Majoritatea acestora sunt români, iar pentru 2,7% din populație apartenența etnică este necunscută. În ceea ce privește religia acestora, 97,6% sunt ortodocși, iar pentru restul populației, apartenența confesională este necunoscută. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Oltul a județului Argeș.

cuca măcăi
Celebra Cuca Macai exista in realitate si apartine de judetul Arges

Comuna a fost transferată de-a lungul anilor mai multor raioane

Aceast cuprindea satele: Bălțata, Cărcești, Crivățu, Cuca, Mănesei și Udrești, iar atunci, populația număra doar 796 de locuitori. La acea vreme, în comună existau două biserici și o școală primară rurală. Tot la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa și comuna Măcăi cae era formată din satele Curuești, Sinești, Măcăi și Stănicei care număra 666 de locuitori.

Potrivit anuarului Socec din anul 1925 era consemnată desființarea comunei Cuca și împreunarea acesteia cu comuna Măcăi. În anul 1931, comuna a luat numele de Cuca și i-au fost alipite satele Dealu Lăune, Dealu Scheii, Dobrești, Valea Scheiu și Valea Cucii de la comuna Dănicei.

La jumătatea secolului trecut, comuna era transferată raionului Gura boului, iar după anul 1952, raionului Drăgășani. În anul 1956 era transferată raionului Vedea din regiunea Argeș. După ce acesta din urmă a fost desființat în anul 1964, comuna a trecut la raionul Pitești al aceleiași regiuni.

Expresia „Cuca Măcăi” ne trimite cu gândul la un loc îndepărtat lipsit de civilizație, însă în realitate, acest loc este presărat cu oameni destul de înstăriți. Sintagma populară are mai multe sensuri și deseori auzim „Ce nu înțelegi? Zici că ești de la Cuca Măcăi” sau atunci când cineva este trimis departe se utilizează „Să te duci la Cuca Măcăi!”.