Home » Când, unde, cum » Cum deosebești un recenzor fals de unul real. Documentul pe care trebuie să-l prezinte

Cum deosebești un recenzor fals de unul real. Documentul pe care trebuie să-l prezinte

Alexandru Cazacu / 31.05.2022, 15:07
Cum deosebești un recenzor fals de unul real. Documentul pe care trebuie să-l prezinte

Până pe data de 27 mai 2022, românii au avut posibilitatea să se autorecenzeze în mediul online. Începând din 31 mai se dă startul unei alte etape a recensământului, iar cei care nu s-au autorecenzat online vor fi vizitați de recenzori. În acest context, noi îți vom spune cum poți să deosebești un recenzor fals de unul real și ce document trebuie să prezinte acesta.

A început etapa de recenzare pe teren

Conform Institutului Național de Statistică, aproape 47% din populația țintă s-a autorecenzat online până vineri, 27 mai. Din 31 mai începe o altă etapă a recensământului, în care datele vor fi colectate cu ajutorul recenzorilor. Aceștia se vor deplasa la locuințele celor care nu au apucat să se autorecenzeze în prima etapă (14 martie – 27 mai).

Totodată, recenzorii vor merge și la adresele de reședință a celor care nu au completat corect sau nu au finalizat formularele de recensământ. Conform datelor INS, până pe 27 mai, au fost înregistrate un total de 11 milioane de chestionare, dintre care doar 8,9 milioane au fost valide la nivel de persoană (46,1% în mediul rural și 53,9% în mediul urban), adică un procent de 46,8% din populația rezidentă țintă estimată.

Diferența de aproximativ 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor nelocuite, de chestionare multiple (persoane sau gospodării recenzate de mai multe ori), dar și de cele incomplete.

Interviu față în față cu recenzorii, în perioada 31 mai – 17 iulie 2022

Așadar, între 31 mai și 17 iulie 2022, se va desfășura etapa de recenzare pe teren. Pe parcursul acestei etape, colectarea informațiilor de recensământ se va realiza prin interviu față în față. Recenzorii vor prelua datele numai cu ajutorul tabletelor, iar formularele sunt identice cu cele din etapa de autorecenzare.

În această etapă a recensământului 2022, nu mai puțin de 20.000 de recenzori vor merge pe teren. Aceștia vor purta o discuție cu persoanele care nu s-au autorecenzat. În cadrul interviului, recenzorii vor pune câteva întrebări celor recenzați cu privire la starea civilă, grupul etnic din care fac parte, religie etc. Totodată recenzorul va pune și câteva întrebări generale legate de locuință.

Cum deosebești un recenzor fals de unul real
Cum deosebești un recenzor fals de unul real

Cum deosebești un recenzor fals de unul real

Având în vedere faptul că recenzorii trebuie să bată la ușile tuturor celor care nu s-au autorecenzat online, trebuie să știm cum putem deosebi un recenzor fals de cel adevărat. Este foarte simplu să afli acest lucru, deoarece recenzorii vor prezenta o legitimație specială.

„Aceștia vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al Institutului.

Așadar, dacă recenzorul nu prezintă legitimația cu însemnele recensământului, oamenii pot refuza să îl primească în locuința lor. În plus, autoritățile precizează că discuția cu recenzorul este confidențială, iar acesta nu are voie să facă înregistrări video sau audio.