Home » Când, unde, cum » Cum și-a presimțit Lucian Blaga moartea. Mesajul rostit în ultimele clipe de viață

Cum și-a presimțit Lucian Blaga moartea. Mesajul rostit în ultimele clipe de viață

Alexandru Cazacu / 10.05.2022, 09:06
Cum și-a presimțit Lucian Blaga moartea. Mesajul rostit în ultimele clipe de viață

În 1961, la vârsta de 61 de ani, Lucian Blaga avea mari probleme de sănătate și era internat la un spital din Cluj-Napoca. Marele scriitor și filozof român abia se mai putea ține pe picioare și era vegheat îndeaproape de către soția sa. Află în continuare cum și-a presimțit moartea Lucian Blaga și ce a spus cu o oră înainte de a-și da duhul.

Moartea lui Lucian Blaga. Ce a spus în ultimele clipe de viață

Scriitor, filozof, dramaturg, traducător, jurnalist, academician, diplomat și profesor academician, Lucian Blaga era internat la spitalul din Cluj cu reale probleme la coloana vertebrală. Spre sfârșitul lunii aprilie a anului 1961, el „era alb ca varul”. În fișa medicală a scriitorului se menționau „dureri de coloană” care, deși erau prezente ce ceva vreme, în ultima vreme s-au agravat, devenind greu de suportat.

Injecțiile cu morfină îi calmau durerile pentru o clipă, iar sub efectul acestora, marele scriitor avea halucinații legate de locul unde s-a născut și a copilărit. Se pare că Blaga ar fi cerut ca vizitatorii săi să nu mai fie primiți, deoarece nu își dorea ca ceilalți să îl vadă în starea în care era.

Cum și-a presimțit Lucian Blaga moartea

Între 1 și 4 mai 1961, starea lui Lucian Blaga s-a înrăutățit, iar scriitorului încă i se mai administra morfină și penicilină. În dimineața zilei de 4 mai, el i-a povestit medicului de gardă visul pe care îl avuse în timpul nopții.

În visul respectiv, el s-a dus împreună cu Basil Munteanu să viziteze cimitirul Pere Lachaise din Paris. La un moment dat, bunul său prieten îi predă cheile cimitirului și își ia bun rămas. Așadar, Blaga rămâne singur și începe să se plimbe printre morminte. Când a decis să iasă din cimitir, el a observat că pierduse cheia de la poartă. În acel moment, cine i-a spus că mai este o ieșire în celălalt capăt al cimitirului, însă când a ajuns acolo, nici aceasta nu era descuiată.

Moartea lui Lucian Blaga
Cum și-a presimțit moartea Lucian Blaga

Mesajul rostit în ultimele clipe de viață

Pe 5 mai 1961, în fișa pacientului scria „febră, dispnee și cianoză persistentă”. În ultima zi a vieții sale, alături de scriitor se afla soția sa, Cornelia Brediceanu. Ea și-a anunțat fiica (Dorli Blaga) telefonic despre starea gravă a tatălui său, acesta având nevoie de medicamente pe care spitalul nu le avea. În seara acelei zile, după ce a făcut rost de medicamente, Dorli a sosit la spital.

„Stau un timp singură cu tata. Îmi mărturisește că starea lui e gravă. Mă roagă insistent să plec și să revin dimineață”, avea să își aducă aminte după mai mulți ani Dorli, potrivit Istorie pe scurt.

În dimineața zilei de 6 mai, la ora 03:30, Lucian Blaga s-a trezit din somn, „perfect lucid” și i-a spsus soției sale: „Peste un ceas mor”. Din nefericire poetul a avut dreptate, iar la 04:30 a încetat din viață. Cauza morții a fost „neoplasm al coloanei vertebrale”. Respectând dorința scriitorului, Cornelia Brediceanu a comunicat că soțul său va fi înmormântat în vechiul cimitir al Lancrămului natal, în curtea bisericii.