Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să spui Casă de Piatră. Care este de fapt formularea corectă

De ce nu e bine să spui Casă de Piatră. Care este de fapt formularea corectă

Alexandru Cazacu / 12.06.2021, 15:01
De ce nu e bine să spui Casă de Piatră. Care este de fapt formularea corectă

Potrivit tradiției românești, mulți dintre noi le urăm mirilor, în ziua nunții, ”Casă de Piatră”. Cu toate acestea, se pare că nu aceasta este forma corectă a acestei urări. Noi vă vom spune care este formularea corectă, dar și de ce nu este bine să spui ”Casă de Piatră”.

De ce nu e bine să spui Casă de Piatră. Cum se urează de fapt mirii

Se pare că nu este bine să urăm mirilor atunci când se căsătoresc, ”Casă de piatră”. Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pentru impact.ro, care este forma corectă a acestei urări. Potrivit părintelui, formula pe care obișnuim să o folosim în acest caz nu este tocmai una corectă și că această urare ar avea un substrat teologic.

”Urarea pe care am auzit-o cu toții, de atâtea ori în viață, și pe care, foarte probabil, o s-o mai auzim de multe ori, ”Casă de piatră!”, nu e în fapt formulată corect. Și asta fiindcă Scriptura ne vorbește, printre alte învățături ale lui Iisus Hristos, și de cea în care apare parabola cu o casă construită în teren solid, pe stâncă, nu pe nisip!”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu, potrivit impact.ro.

Ce spune Evanghelia

Așadar, se pare că este importantă trăinicia unei case construite pe un teren solid, pe stâncă sau piatră. De asemenea, preotul spune că Mântuitorul face această referire atât în Evanghelia după Matei, dar și în Evanghelia după Luca, în care ne vorbește despre un bărbat care își construiește casa pe o stâncă, iar când a venit ploile și inundațiile, casa acestuia a rezistat.

”Pentru că fusese întemeiată pe stâncă. Și oricine, auzind cuvintele acestea va fi asemănat cu un bărbat nebun, care a construit casa lui pe nisip. Și a coborât ploaia, și au venit râurile, și au suflat vânturile, și au izbit în casa aceea, și a căzut. Și căderea ei a fost mare. Așa stă scris în Evanghelia după Matei, la capitolul șapte. Iar la Luca, în capitolul șase, e foarte apropiat textul. Așadar, se vorbește despre o casă pe stâncă, o casă pe piatră.

De ce nu e bine să spui Casă de piatră
De ce nu e bine să spui Casă de piatră

”Iar dacă ne amintim că același Hristos l-a numit pe unul dintre primii săi apostoli chemați să-i fie alături, pe Petru, piatră, și apoi a adăugat că pe această piatră se va zidi Biserica Lui, atunci avem tabloul complet. Vorbim despre trăinicia unei case construite pe teren solid, pe stâncă sau pe piatră”, adaugă părintele.

De ce să urăm mirilor ”Casă pe piatră”

Așadar, potrivit părintelui Eugen Tănăsescu, toate aceste indicii ne arată că urarea pe care o folosim de obicei la nuntă trebuie să se schimbe din ”Casă de piatră” în ”Casă pe piatră”. Deoarece, astfel dăm dovadă că suntem atenți la cuvintele lui Dumnezeu.

De asemenea, părintele mai spune că urarea se adresează tinerilor însurăței, iar aceștia trebuie să fie atenți la cuvintele Domnului, care le atrage atenția asupra modului în care-și vor construi, nu doar casa, ci și întreaga viață. ”Pe ceva durabil, pe piatră!”, mai scrie sursa citată.