Home » Când, unde, cum » E bine sau nu să juri? În ce situație se consideră mare păcat

E bine sau nu să juri? În ce situație se consideră mare păcat

Alexandru Cazacu / 25.08.2021, 15:33
E bine sau nu să juri? În ce situație se consideră mare păcat

Cel mai probabil, mulți oameni s-au întrebat dacă este sau nu bine să juri la biserică că nu ai făcut un anumit lucru. Ei bine, se pare că jurământul e admis doar în cazul în care nu mai există o altă soluție de aflare a adevărului.

E bine sau nu să juri?

Mai întâi ar trebui să ne întrebăm dacă jurământul este sau nu un păcat. Jurămintele au rolul de a adeveri sau întări, de a da greutate cuvântului declarat sau promis. Această practică a apărut încă din cele mai vechi timpuri ca o necesitate de stabilire a adevărului.

Chiar și unele instituții publice, precum tribunalele au introdus această practică în procesele lor prin care se încearcă stabilirea adevărului și a dreptății. Potrivit doxologia.ro, este păcat atât din partea celui care jură, cât și din partea preotului care acceptă acest lucru, atât în timpul postului, cât și în afara acestuia. Mai exact, jurământul este admis doar în cazul în care nu mai există o altă soluție de aflare a adevărului. Se pare că doar atunci jurământul este permis, în rest nu e permis.

Ei bine, jurământul este un păcat, adică o abatere de la porunca lui Dumnezeu. Asta dacă luăm în considerare cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, rostite în Predica de pe Muntele Măslinilor:

”Ați auzit că s-a zis celor de demult: Să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale. Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Sale, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat, nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este, adică de la diavolul” (Matei V; 33-37).

E bine sau nu să juri?
E bine sau nu să juri? În ce situație se consideră mare păcat

Despre jurământ

Jurământul nu poate fi luare în deșert a numelui Domnului, pentru că prin acesta I se recunoaște lui Dumnezeu autoritatea, dreptatea Lui si puterea Lui pedepsitoare, potrivit crestinortodox.ro. Se pare că jurământul poate fi o luare în deșert a numelui lui Dumnezeu atunci când el este făcut strâmb sau când este întrebuințat abuziv sau pentru lucruri de nimic.

Ei bine, aceste jurăminte strâmbe și făcute pentru lucruri neînsemnate sunt adevărate defăimări la adresa numelui lui Dumnezeu, fiind în directă opoziție cu a treia poruncă.

Pe de altă parte, ”jurământul drept este ca o rugăciune, ca o invocare cuviincioasă și evlavioasă a lui Dumnezeu pentru stabilirea adevărului și pentru înlăturarea minciunii. Jurământul este un factor necesar triumfului adevărului în lume, prin mijlocirea atotștiinței și atotputerii lui Dumnezeu. Așa cum nu e cu putință ca rugăciunea evlavioasă să fie oprită, tot așa cu neputință e să fie oprită invocarea evlavioasă și cucernică a numelui lui Dumnezeu în jurământul drept”, scrie crestinortodox.ro.