Home » Când, unde, cum » Femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Alexandru Cazacu / 22.03.2022, 09:42
Femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Deși pentru unii poate părea incredibil, o femeie din Statele Unite ale Americii a căzut în gol cu liftul de la etajul 75 și a supraviețuit. Ba chiar mai mult de atât, în ziua respectivă, americanca era cât pe ce să fie ucisă de două ori. În mod miraculos, ea scăpat și a mai trăit încă jumătate de secol. Haideți să vedem cum s-au petrecut evenimentele și cine este femeia care a căzut în gol cu liftul 79 de etaje și a supraviețuit.

Femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit

Întâmplările au avut loc în 1945, iar femeia care a reușit să evite moarte de două ori în aceeași zi, în timp ce se afla la locul de muncă, este Betty Lou Oliver. Mai întâi, un avion a lovit clădirea în care lucra (Empire State Building). Fiind rănită, Betty a fost pusă pe targă și trebuia transportată la spital. Apoi, liftul în care a fost pusă targa a căzut în gol de la etajul 79 al clădirii.

Ca prin minune, Betty a supraviețuit căzăturii și a mai trăit încă 54 de ani de la evenimentul ce a avut loc în vara lui 1945. Haideți să vedem cum a fost posibil așa ceva.

Un avion B-25 s-a prăbușit în Empire State Building

Pe 28 iulie 1945, Betty a ajuns la Empire State Building. Ziua părea a fi o altă zi obișnuită la serviciu pentru tânăra de 20 de ani. Nici prin cap nu-i trecuse lui Betty că, condițiile de ceață de afară îi vor schimba viața pentru totdeauna. În ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, un avion B-25 pleca într-o misiune de bază care presupunea transportul unor militari din Massachusetts la aeroportul LaGuardia din New York City.

Pilotul William Smith, căpitan cu multă experiență, a condus unele dintre cele mai periculoase misiuni în război. Cu toate acestea, când a ajuns cu avionul la New York, ceața a redus semnificativ vizibilitatea. Smith a contactat LaGuardia și a cerut permisiunea de aterizare, însă a fost sfătuit să nu facă acest lucru. Se pare că Smith a făcut o întoarcere care l-a adus peste centrul orașului Manhattan.

Pilotul a fost dezorientat de ceață și s-a prăbușit între etajele 78 și 80 ale Empire State Building. La vremea respectivă aceasta era cea mai înaltă clădire din lume. Din nefericire, Smith nu a supraviețuit, însă prăbușirea a curmat și viețile a doi membri ai echipajului, dar și a altor 11 persoane din clădire. Echipele de salvare au găsit trupul lui Smith abia două zile, deoarece în urma impactului a fost aruncat din avion și a ajuns într-un puț de lift.

O femeie din SUA a căzut cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit
Betty Lou Oliver, femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit

O zi cu ghinion pentru Betty Lou Oliver

În urma impactului, mai multe părți ale motorului au zburat prin clădire și au slăbit cablurile lifturilor. Betty Lou urma să aibă parte de o zi pe care nu o va uita niciodată, deoarece a înșelat moartea de două ori în intervalul de minute. Ea lucra la etajul 80 ca operator de lift, iar la momentul impactului a fost aruncată afară, suferind arsuri și răni grave, potrivit History Collection.

Cu pelvisul și coloana vertebrală fisurate, Betty avea să supraviețuiască, pentru că oamenii îi acordase primul, ea fiind transportată cu targa într-un alt lift de la etajul 79. După cum spuneam și mai sus, cablurile erau afectate deja, iar când au pus targa în lift, acestea s-au rupt, iar Betty Lou Oliver a căzut în gol cu liftul.

Tânăra a supraviețuit în mod miraculos căderii. Se pare că, odată rupte, cablurile s-au strâns sub lift, amortizând astfel căderea. Betty a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind femeia ce a supraviețuit celei mai lungi căderi cu liftul. Betty a murit în Fort Smith, Arizona, pe 24 noiembrie 1999, la vârsta de 74 de ani.