Home » Când, unde, cum » Tradiții de Rusalii. Cine sunt ielele și ce este Dansul Călușarilor

Tradiții de Rusalii. Cine sunt ielele și ce este Dansul Călușarilor

Alexandru Cazacu / 11.06.2022, 13:29
Tradiții de Rusalii. Cine sunt ielele și ce este Dansul Călușarilor

De Rusalii sau Cincizecime, cum mai este denumită popular această sărbătoare, creștinii ortodocși prăznuiesc un eveniment foarte important pentru creștinătate, adică Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea acestei mari sărbători provine de la numele sărbătorii romane a trandafirilor „Rosalia”. De asemenea, cuvântul Rusalii mai face referire și la fetele împăratului Rusalim. Se spune că acestea aveau puteri magice și că îi pedepseau pe oamenii care nu le respectau.

Tradiții de Rusalii. Cine sunt ielele, conform credinței populare

Precum și în cazul altor sărbători importante, românii au mai multe tradiții de Rusalii. Potrivit credinței populare, Rusaliile sunt spiritele celor trecuți în neființă care, după ce și-au părăsit locurile de odihnă în Joia Mare și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă la locurile de veci și fac rele oamenilor. Așadar, pentru a le îmbuna, oamenii le-au denumit iele, zâne sau frumoase.

Se spune că aceste spirite stau pe lângă păduri, în preajma fântânilor și izvoarelor, iar prin cântecul lor pot să ia mințile oamenilor și să-i îmbolnăvească. În popor, se spune că această boală este ca un fel de transă și că ar putea fi înlăturată doar prin puterea dansului călușarilor.

Tradiții de Rusalii – Dansul Călușarilor

În unele zone din România există obiceiul cu „Dansul Călușarilor”. Se spune că acesta este cel mai eficient leac pentru cei care au fost atinși de Rusalii. Mai exact, acesta ar fi remediul pentru oamenii au fost vrăjiți de „Dansul Ielelor”. Se crede că, pe lângă faptul că anulează vraja, Dansul Călușarilor pune ielele pe fugă.

Acest obicei este unul foarte vechi, iar bătrânii de la sate spun că, dacă ești bolnav, de Rusalii te poți vindeca dacă vătaful călușarilor trece cu pasul peste tine. În unele regiuni din țară, grupuri de călușari merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele. Aceștia sunt primiți cu frunze de nuc, de pelin și usturoi.

Tradiții de Rusalii
Tradiții de Rusalii. Ce este Dansul Călușarilor

Obiceiuri și tradiții de Rusalii din diferite zone ale țării

Bineînțeles, tradițiile de Rusalii diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în unele locuri, oamenii își împodobesc locuințele cu ramuri de tei și nuc, pentru a alunga toate relele. De Rusalii, frunzele de tei au o simbolistică aparte. Conform credinței populare, teiul apără gospodăriile de grindină și alungă spiritele rele.

De asemenea, se spune că Duhul Sfânt a pogorât sub forma unor limbi de foc, care sunt reprezentate de frunzele de nuc și de tei. După ce sunt culese, ramurile verzi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi sunt agățate la porți, uși și icoane. În plus, ramurile de tei și de soc care au fost sfințite se folosesc ca leacuri, fiind considerate a avea puteri vindecătoare.

Descântece pentru alungarea ielelor

În alte zone ale țării, femeile fac descântece pentru a fugări ielele și ung ușile caselor cu usturoi. De asemenea, femeile mai alungă spiritele rele și pocnind diverse lucruri cu ramuri de tei.

Când vine vorba despre tradiții de Rusalii, acestea sunt foarte multe și foarte diverse. De exemplu, oamenii de pe la sate obișnuiesc să prepare unsori, iar cu acestea vor unge ugerele vacilor. Se spune că astfel vitele vor da mai mult lapte.

Udatul nevestelor

Printre cele mai cunoscute tradiții de Rusalii, din Ardeal, se numără și „udatul nevestelor”. Acesta presupune ca soțiile să fie stropite cu apă pentru a fi sănătoase pe tot parcursul anului.

Un obicei unic în țara noastră îl au localnicii din comuna Hodac, județul Mureș. Aici, „udatul nevestelor” în râul Gurghiu se practică în a doua zi de Rusalii. Se pare că acest obicei este dedicat soțiilor tinere, care s-au măritat în ultimul an, după Rusaliile din anul precedent. Se spune că astfel femeile vor fi mai fertile și mai norocoase.