Home » Când, unde, cum » Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce fac oamenii de la țară în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce fac oamenii de la țară în această zi

Manolică Anca / 26.10.2021, 09:58
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce fac oamenii de la țară în această zi

An de an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Un eveniment religios important al toamnei, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar. Vezi ce tradiții și obiceiuri sunt legate de sărbătoarea Sfântul Dumitru.

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru este celebrat de creștii ortodocși în fiecare an pe 26 octombrie. În tradiția populară, el este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

Potrivit credințelor populare, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe este cel care „încuie” iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru gerul începe să îşi arate colţii.

De Sfântul Dumitru aflăm cum va fi iarna

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor și, conform tradiţiei, ciobanii află în această zi cum va fi iarna. Ei îşi pun cojocul în mijlocul turmei de oi şi aşteaptă să vadă care se va aşeza pe el. Dacă oaia este neagră, înseamnă că iarna va fi bună, iar dacă se va așeza o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

O altă superstiție prin care putem afla cum va fi iarna este aceea de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii de Sfântul Dumitru. Dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

De asemenea, se spune că dacă în această zi este lună plină și senin, iarna care se apropie va fi una blândă. În schimb, dacă nu este lună și cerul nu este senin, atunci ne așteaptă o iarnă aspră, cu zăpezi mari.

Alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru, iar noi le vom enumera pe cele mai semnificative dintre acestea.

  • În ajunul acestei sărbători, în multe sate din țară se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Se spune că focul alungă fiarele şi încălzește morţii. După ce este stins, se aruncă un cărbune în grădină, semn că i se dă putere de a rodi.
  • De Sântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, altfel vei atrage necazuri și primejdii.
  • Cei ce au datorii ar face bine să le plătească până la Sfântul Dimitrie, căci doar așa le va merge tot anul viitor. În caz contrar, vor da înapoi dublu.
  • Femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci copiilor, iar în unele zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletul celor decedați.
  • În Oltenia, se spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri.
  • În Bucovina, cine seamănă usturoiul după ziua de 26 octombrie va avea numai parte de pagubă în anul care vine.
  • În această zi se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stânele.
  • De Sfântul Dumitru, țăranii tund coama cailor tineri pentru a avea păr frumos.
  • În biserici se țin slujbe speciale și se împart merinde.