An de an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Un eveniment religios important al toamnei, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar. Vezi ce tradiții și obiceiuri sunt legate de sărbătoarea Sfântul Dumitru.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru este celebrat de creștii ortodocși în fiecare an pe 26 octombrie. În tradiția populară, el este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.
Potrivit credințelor populare, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe este cel care „încuie” iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru gerul începe să îşi arate colţii.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor și, conform tradiţiei, ciobanii află în această zi cum va fi iarna. Ei îşi pun cojocul în mijlocul turmei de oi şi aşteaptă să vadă care se va aşeza pe el. Dacă oaia este neagră, înseamnă că iarna va fi bună, iar dacă se va așeza o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.
O altă superstiție prin care putem afla cum va fi iarna este aceea de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii de Sfântul Dumitru. Dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
De asemenea, se spune că dacă în această zi este lună plină și senin, iarna care se apropie va fi una blândă. În schimb, dacă nu este lună și cerul nu este senin, atunci ne așteaptă o iarnă aspră, cu zăpezi mari.
Românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru, iar noi le vom enumera pe cele mai semnificative dintre acestea.