Home » Cum să faci orice » Cătălin Scărlătescu te învață cum să faci cel mai bun cozonac. Rețeta specială și secrete de aur de la celebrul chef

Cătălin Scărlătescu te învață cum să faci cel mai bun cozonac. Rețeta specială și secrete de aur de la celebrul chef

Alexandru Cazacu / 14.04.2022, 10:00
Cătălin Scărlătescu te învață cum să faci cel mai bun cozonac. Rețeta specială și secrete de aur de la celebrul chef

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar după o perioadă lungă de post, gospodinele din România vor pune pe masa de Paște fel și fel de bucate. Printre preparatele tradiționale specifice acestei sărbători se numără și cozonacul. În acest context, noi îți vom prezenta o rețetă inedită de cozonac. Hai să vedem care sunt secretele celebrului chef, Cătălin Scărlătescu, pentru cel mai bun cozonac.

Cum să faci cel mai bun cozonac

Cu siguranță, majoritatea românilor iubesc cozonacul. Făcut dintr-un aluat dulce, cu aromă de coajă de lămâie și răsucit în jurul unei umpluturi delicioase de nuci, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorilor pascale.

Dacă în acest an ai decis să prepari și tu minunatul desert tradițional, în rândurile de mai jos vei afla cum să faci cel mai bun cozonac. Pentru a realiza acest lucru, chef Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă inedită, dar și cu sfaturi și secrete de aur.

Rețetă de cozonac

  • 1 kg făină de grâu
  • 450 ml lapte
  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 5 ouă
  • 250 g zahăr
  • 300 gr unt
  • stafide
  • 500 g nucă
  • 60 g drojdie proaspătă
  • 150 g ciocolată belgiană
  • 30 g coajă de lămâie
  • 1 praf de sare.

Cel mai bun cozonac – Mod de preparare

Pentru început, amestecăm drojdia cu 100 ml de lapte și 3 linguri de făină. Amestecul rezultat îl vom lăsa să crească până își dublează volumul. Într-o oală fierbem restul de lapte cu zahărul, amestecând până când zahărul se dizolvă complet. Batem apoi gălbenușurile cu un praf de sare.

Într-un bol încăpător, punem făina de grâu și drojdia. În continuarea, adăugăm, pe rând, gălbenușurile, laptele, coaja de lămâie și untul topit, amestecând bine toate ingredientele. Frământăm apoi aluatul, până când acesta devine consistent și elastic. După ce am terminat de frământat, lăsăm aluatul să crească pentru aproximativ 60 de minute.

Cum să faci cel mai bun cozonac
Cum să faci cel mai bun cozonac. Rețeta specială și secrete de aur de la chef Cătălin Scărlătescu

După ce s-au scurs cele 60 de minute și aluatul a crescut, îl scoatem pe masa de lucru presărată cu făină. Luăm apoi o bucată de aluat și o întindem bine. Peste aceasta punem crema de nuci cu ciocolată rasă, rahat și stafide și o întindem uniform. Formăm acum o ruladă, pe care o secționăm în două pe lungime. Împletim cele două părți, le ungem cu ou și le transferăm într-o tavă tapetată unt și făină.

Lăsăm cozonacul la dospit pentru aproximativ 2 ore la loc cald. După ce cozonacul a crescut, dăm tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 45 – 60 de minute.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun cozonac

Pentru un cozonac ca la carte, ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Așadar, este bine să le scoatem cu câteva ore înainte de a ne apuca de treabă, pentru ca ele să ajungă la temperatura camerei.

De asemenea, aluatul trebuie să dospească la o temperatură de aproximativ 35 de grade. Coacerea se face la 160 de grade Celsius, iar spre final reducem temperatura la 140 de grade. Este recomandat ca ingredientele lichide să fie călduțe (nici fierbinți, dar nici reci). Chiar și vasul în care frământăm trebuie să fie călduț.