Home » Cum să faci orice » Cum se face cozonacul secuiesc și ce istorie ascunde. Rețeta explicată pas cu pas

Cum se face cozonacul secuiesc și ce istorie ascunde. Rețeta explicată pas cu pas

Alexandru Cazacu / 25.09.2021, 17:21
Cum se face cozonacul secuiesc și ce istorie ascunde. Rețeta explicată pas cu pas

Cozonacul secuiesc (Kurtos Kalacs) este un desert extraordinar de delicios, bine aromat și foarte simplu de făcut. Acest preparat nu necesită ingrediente speciale, iar dacă urmărești cu atenție pașii de mai jos, rezultatul va fi uimitor. Așadar, noi vă vom spune cum se face cozonacul secuiesc și vă vom prezenta o scurtă istorie a acestui desert minunat.

Scurtă istorie a cozonacului secuiesc (Kurtos kalacs)

După cum probabil știți deja, acest desert își are originea de la sași și secui și este specific din sud-estul Transilvaniei. În limba maghiară kurtos kalacs ar însemna ”colac împletit sub forma unui coș de fum”, iar dacă stăm și ne gândim mai bine, chiar aceasta este forma cozonacului secuiesc.

Se pare că prima atestare a acestui desert datează de la jumătatea secolului al XV-lea, însă prima rețetă scrisă de kurtos kalacs scrisă în cartea de bucate secuiești a contesei Maria Mikes din Zabala, din 1784. În România, acest cozonac a devenit cunoscut abia după 1989, când brutarii secui și-au deschis afaceri și l-au răspândit în toată țara. Acestea fiind spuse haideți să vă prezentăm și o rețetă de cozonac secuiesc.

Cum se face cozonacul secuiesc

Ingrediente:

  • 700 g făină de grâu
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 2 ouă și 2 gălbenușuri
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri zahăr
  • 80 g unt
  • sare
  • esență de vanilie
  • miez de nucă măcinat.

Mod de preparare

Vom pregăti mai întâi aluatul. Așadar, într-un castron vom pune 3 linguri de zahăr, drojdia, 100 ml de lapte călduț și 4-5 linguri de făină. Amestecăm totul bine, acoperim castronul și lăsăm drojdia să acționeze pentru aproximativ 10 minute.

După ce s-au scurs cele 10 minute, vom luat un bol mai mai mare, punem restul de făină de grâu și un praf de sare, iar în mijlocul acesteia vom face o adâncitură în care turnăm maiaua de drojdie. Amestecăm puțin cu ajutorul unei furculițe mai mari sau a unei linguri de lemn, după care vom adăuga treptat ouăle bătute cu cele două gălbenușuri, 150 ml de lapte călduț și esența de vanilie. Când aluatul începe să se întărească, renunțăm la furculiță și frământăm bine, adăugând câte puțin unt topit, până aluatul se omogenizează.

Cum se face cozonacul secuiesc. Rețetă simplă și delicioasă de kurtos kalacs
Cum se face cozonacul secuiesc. Rețetă simplă și delicioasă de kurtos kalacs

Când aluatul este elastic și nu se mai lipește de mâini, îl punem într-un vas uns cu puțin unt și îl lăsăm la un loc călduț până își dublează volumul. După ce aluatul a crescut îl mutăm pe masa de lucru presărată cu făină și întindem o foaie groasă de aproximativ 1 cm, pe care o vom tăia fâșii de 3 – 3,5 centimetri. Pentru a pune fâșiile la cuptor, vom avea nevoie de câteva sticle pe care să le înfășurăm.

Așadar, înfășurăm aluatul pe sticle, îl ungem cu un amestec de apă ulei, îl dăm prin nucă și zahăr și le punem în picioare într-o tavă, în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 20 – 25 de minute. Când aluatul s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor și desprindem fâșiile de aluat de pe sticle. Acest preparat se servește de obicei cald, dar este foarte gustos și după ce se răcește.