Home » Cum să faci orice » Rețetă de știucă umplută. Cum se prepară unul din felurile preferate ale pescarilor

Rețetă de știucă umplută. Cum se prepară unul din felurile preferate ale pescarilor

Pană Emanuela / 24.10.2021, 14:42
Rețetă de știucă umplută. Cum se prepară unul din felurile preferate ale pescarilor

În zonele pescărești, știuca umplută este un preparat cu tradiție, relativ ușor de făcut și extrem de gustos. Parcurgând acest material vei afla care este secretul desprinderii rapide și ușoare a cărnii de piele, ingredientele cu care obții cea mai bună rețetă de știucă umplută, precum și modul de preparare. Îți oferim explicații pas cu pas, pentru ca tu să te bucuri de un preparat savuros, cu un aspect deosebit, demn de un adevărat festin regal.

Rețetă de știucă umplută. Ingrediente

Astăzi am pregătit pentru voi, gospodinele de pretutindeni, o rețetă veche, pescărească, dobrogeană, pe care dacă o veți urma îndeaproape, pornind de la eviscerarea peştelui, desprinderea pielii de carne şi tratarea termică, vă veți putea surprinde familia cu o mâncare absolut delicioasă.

Vom începe operațiunea prin a spăla și curăța știuca de solzi, în vreme ce eviscerarea o vom face într-un mod mai puțin obișnuit, dar practic, și anume prin urechi. Un mic truc ar fi să „bați“ știuca pe o parte și pe cealaltă folosindu-te de mânerul cuțitului, cu scopul de a frăgezi puțin carnea și a o face să se desprindă mai ușor de piele.

Cum se curăță știuca 

Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, vom începe să dăm pielea peştelui înapoi, ca şi cum am întoarce o mănuşă pe dos. Fiind un peşte răpitor, pielea este rezistentă, deci nu trebuie să ne facem griji că nu va rezista în timpul procesului de înlăturare.

Vom avea nevoie de piele pentru a umple ştiuca, iar apoi vom da carnea uşor de pe oase şi o vom toca, urmând să umplem cu ea pielea peştelui“, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, conform adevarul.ro.

INGREDIENTE: 

  • Știucă – două bucăţi (3 kilograme);
  • Miez de la o jumătate de pâine;
  • Lapte-100 de mililitri de lapte;
  • Pătrunjel – o legătură;
  • Mărar – o legătură (opţional, după gustul fiecăruia);
  • Usturoi – 3-4 căţei;
  • Sare şi piper după gust;
  • Unt – 150 de grame;
  • Ouă – două bucăţi;
  • Lămâie – o bucată;
  • Ceapă (albă sau verde) – o bucată.

Citește și: Cea mai bună ciorbă de pește. Secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru un gust desăvârșit. Ce se adaugă de fapt la final

Cum se prepară unul din felurile preferate ale pescarilor

Carnea de la cele două știuci se trece de două ori prin mașina de tocat, după care se amestecă cu miezul de pâine înmuiat în prealabil în lapte. Se adaugă cățeii de usturoi tocați mărunt în compoziție, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust, ouăle și ceapa, pe care o poți căli puțin în ulei pentru a se înmuia.

Cum prepari cea mai bună știucă la cuptor. Ingrediente, mod de preparare și mici trucuri din bucătăria pescarilor
Cum prepari cea mai bună știucă la cuptor. Ingrediente, mod de preparare și mici trucuri din bucătăria pescarilor

Pielea de știucă se umple cu mixtura de ingrediente de mai sus, la care se poate atașa și capul peștelui, prin coasere, în cazul în care a fost desprins în timpul procesului de curățare și eviscerare.

Dacă nu dorești să faci acest lucru, atunci nu-ți rămâne decât să coși pielea de știucă la capătul unde ai introdus umplutura, ca să nu ai neplăcuta surpriză ca aceasta să iasă afară în timpul procesului termic.

Vom aşeza ştiuca umplută într-o tavă, în care punem în prealabil untul tăiat în bucăţi mici pentru a se topi mai repede şi încălzim cuptorul la 170 de grade. Vom lăsa preparatul la cuptor pentru 40 de minute, până când ştiuca va căpăta o culoare uşor maronie. În acel moment, scoatem tava de la cuptor şi lăsăm peştele să se tempereze“, detaliază maestrul potrivit sursei citate anterior.

De regulă, știuca umplută se sevește rece, alături de diverse aperitive pescărești, înlăturând în prealabil partea care a fost cusută cu aţă. Platoul pe care vei așeza peștele poate fi decorat cu lămâie și salată verde, pentru un aspect mai deosebit.