Home » Cum să faci orice » Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum se prepară și ce ingrediente sunt specifice

Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum se prepară și ce ingrediente sunt specifice

Ileana Mladinoiu / 21.10.2021, 11:24
Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum se prepară și ce ingrediente sunt specifice

Carnea de oaie este deosebit de gustoasă, cu condiția să fie pregătită în așa fel încât să se frăgezească și să piardă mirosul specific. Pentru aceasta, carnea de oaie se spală în mai multe ape, începând cu apă rece și apoi din ce în ce mai caldă.

Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum pregătești carnea

Ultima apă trebuie să fie clocotită și se toarnă peste carnea așezată în strecurătoare. De asemenea, se folosesc condimente cu miros mai puternic și ierburi aromate în cantitate mare: cimbru și busuioc mai ales.

Carnea de berbec se recomandă a se marina o zi sau chiar două în următorul sos: 2 cepe tăiate solzi, 1 pahar de untdelemn, 1 pahar de apă, 1 ceașcă de oțet, sare, piper, foaie de dafin, 1 crenguță cimbru.

Piperul nu se folosește întreg și nici pisat, ci doar spart în jumătăți sau sferturi ca să poată parfuma fără să condimenteze prea tare. Ceapa se taie, se pune într-un castron de pământ ars, apa se clocotește cu oțetul și untdelemnul amestecate cu aromele. Se lasă să se răcească și se răstoarnă peste carne. Se dă la rece.

Cărțile de bucate oferă multe rețete gustoase pe bază de miel sau de oaie, inclusiv tocănițe. Bucătăria orientală folosește pe larg această carne deosebit de delicioasă.

În România, abatoarele sacrifică oi, iar angrosiștii pun carnea proaspătă pe piață.

Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum se prepară și ce ingrediente sunt specifice
Tocană de oaie la ceaun

Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Ingrediente și mod de preparare

Tocana de oaie “este un fel de mâncare cu doar câteva ingrediente, ca la stână, dar cu un rezultat spectaculos: un gust unic şi un aspect deosebit”, spune Vali Popovici, un bucătar din Banat, care ne dă și rețeta pe YouTube.

Ingrediente specifice:

  • 3 kg de carne mai grăsuță cu os;
  • 1,5 kg de ceapă;
  • 300 g pastă de roşii;
  • 150 g pastă de ardei kapia;
  • ulei, sare, piper, foi de dafin, vegeta de casă;
  • câțiva căţei de usturoi

Mod de preparare tocană de oaie la ceaun

Pârliți carnea la flacără că nu cumva să mai rămână firișoare de lână. Tăiați apoi carnea în bucăți pe care le veți pune în apa rece ca să-și dea drumul la sânge. Se toacă ceapa mai grosier și o căliți în ulei.

Când ceapa începe să devină sticloasă, se adaugă pasta de ardei kapia. Lăsați să se omogenizeze bine amestecul, puneți carnea şi apă până la nivelul cărnii. Urmează sarea, amestecând ușor. Puneți un capac și lăsați la foc mic amestecând din când în când.

După o oră, când compoziția a mai scăzut, se pune vegeta. Se mai lasă la foc mic cam 15 minute, după care adăugați pasta de roșii de casă (merg foarte bine și roșiile în bulion).

Îmbunătățiți gustul preparatului cu piper, foi de dafin și cățeii de usturoi tocați mărunt. Ca garnitură se pot folosi cartofii natur. Se poate mânca doar cu mămăligă mai pripită. Ciobanii de la stână o folosesc alături de un boţ de brânză de burduf sau de caş proaspăt.

Bucătarii vestiți spun că tocana de oaie merge cu o bere rece sau cu un pahar de vin roze/roșu.

Poftă bună!