Home » Cum să faci orice » Vechime în muncă pentru pensie. Cum poți afla online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensia de la stat. Metoda simplă

Vechime în muncă pentru pensie. Cum poți afla online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensia de la stat. Metoda simplă

Alexandru Cazacu / 07.12.2021, 10:04
Vechime în muncă pentru pensie. Cum poți afla online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensia de la stat. Metoda simplă

Pentru a putea afla ce vechime au acumulat pentru pensie, salariații români pot intra pe site-ul Casei Naționale de pensii Publice, unde își pot crea un cont de utilizator. Așadar, cu ajutorul acestui cont, angajații vor afla rapid ce vechime au în câmpul muncii, prezentată ca situație lunară sau anuală. Hai să vedem mai exact, cum poți afla în mediul online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensia de la stat.

Cum aflăm online câți ani de vechime în muncă am acumulat pentru pensia de la stat

După cum spuneam, dacă vrei să afli vechimea ta în muncă din evidențele autorităților, poți să intri pe site-ul CNPP, unde să îți creezi un cont. Cum trebuie să procedezi în acest sens? Mai întâi, este necesar să completezi un formular online. Acesta trebuie ulterior tipărit și prezentat, împreună cu cartea de identitate, la orice sucursală locală a instituției.

Apoi vei primi un e-mail cu ajutorul căruia îți vei seta parola contului de utilizator. După ce ai făcut toate aceste lucruri, îți vei putea accesa contul de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, potrivit celor de la avocatnet.ro. Iată ce trebuie să faci pentru a afla ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensie.

Ce pași trebuie să parcurgi pentru a afla vechimea în muncă

Odată intrat pe site-ul CNPP, în colțul din dreapta-sus vei găsi butonul „Autentificare”. Apăsând butonul respectiv, se va deschide o pagină unde trebuie să introduci adresa de e-mail și parola pe care le-ai ales pentru contul respectiv.

După ce ai intrat în contul tău, vei găsi în partea stângă a paginii un meniu, iar de acolo vei selecta „Datele mele din sistemul public de pensii”. În această secțiune, după cum am menționat anterior, poți alege un document cu stagiile lunare sau anuale de cotizare, înregistrate în evidențele Casei Naționale de Pensii începând din aprilie 2001. Așadar, selectezi unul dintre cele două documente și apeși pe „Generează raport actualizat”.

Cu toate acestea, raportul nu apare instant. După ce ai făcut această solicitare, trebuie să aștepți câteva minute până când raportul devine disponibil în contul tău de utilizator. Nu este necesar să stai și să aștepți, deoarece vei primi un e-mail de notificare dacă raportul este gata și poate fi descărcat. Pentru a descărca fișierul respectiv, mergi la pagina unde ai solicitat generarea și vei găsi butonul de descărcare a acestuia.

Vechime în muncă pentru pensie. Cum poți afla în mediul online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensia de la stat
Vechime în muncă pentru pensie. Cum afli în mediul online câți ani de muncă ai acumulat pentru pensie

Persoanelor care lucrează la negru nu li se plătesc contribuțiile la pensii

Este foarte important de știut faptul că munca la negru nu este declarată, iar angajații care acceptă să lucreze astfel trebuie să fie conștienți că angajatorul nu le plătește contribuțiile la pensii. Astfel, necotizând efectiv la sistemul de pensii publice, salariații nu vor acumula vechime în muncă. Ba chiar mai mult de atât, după cum se arată în Codul Muncii, pentru munca la negru, nu doar angajatorul poate fi amendat de către autorități, ci și salariatul, potrivit sursei citate anterior.