Home » Film & Seriale » Viața și cariera Luminiței Gheorghiu. Actrița s-a stins din viață la 71 de ani

Viața și cariera Luminiței Gheorghiu. Actrița s-a stins din viață la 71 de ani

Manolică Anca / 05.07.2021, 11:17
Viața și cariera Luminiței Gheorghiu. Actrița s-a stins din viață la 71 de ani

Tragedie uriașă în lumea filmului românesc, după ce actrița Luminița Gheorghiu s-a stins din viață la 71 de ani. Un nume uriaș în cinematografia românească, cu roluri în „Moromeții” sau „Moartea domnului Lăzărescu”, actrița a lăsat în urmă o carieră impresionantă și multă lume care astăzi o plânge. Află totul despre viața și cariera Luminiței Gheorghiu.

Viața și cariera Luminiței Gheorghiu

Luminița Georghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949, în Bucureşti, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. Debutul în teatru a fost cu un an înainte, cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Studioului Cassandra.

După absolvire, ea a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu, ea devenea actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti, pe scena căruia a jucat până în 2003. Debutul în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă”, în regia lui Dinu Cocea, însă, de departe, cel mai important rol a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul „Moromeţii” (1987), în regia lui Stere Gulea.

Numele său s-a legat și de noul val al cinematografiei româneşti

Numele actriței Luminiţa Gheorghiu a fost legat și de noul val al cinematografiei româneşti, după rolul în filmul „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu. Ea era o asistentă de pe ambulanţă care îl plimba pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti. De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu aceasta şi anterior, în pelicula „Marfa şi banii” (2001), producţie considerată a fi cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti.

Luminița Gheorghiu este cunoscută pentru rolul memorabil din „Moromeții”
Luminița Gheorghiu este cunoscută pentru rolul memorabil din „Moromeții”

Luminița a fost premiată la nivel internaţional, la gala premiilor Asociației Criticilor de Film de la Los Angeles, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin. În anul 2010, ea a primit un alt premiu, la Gala Premiilor Gopo, pentru personajul Ana din „Francesca”, după care, trei ani mai târziu, în cadrul galei cu același nume, a primit premiul pentru cel mai bun rol principal feminin după ce a surprins plăcut pe toată lumea în pelicula „Poziția copilului”.

Viața și cariera Luminiței Gheorghiu. De asemenea, pentru același rol ea a primit trofeul „Ursul de Aur” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Ea a mai apărut în alte filme, precum „Autora”, „Sunt o babă comunistă”, „După dealuri”, „Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din pelicula „Cuscrii”.

Viața și cariera Luminiței Gheorghiu. A trăit cu o imensă durere în suflet

Regretata actriţă Luminiţa Gheorghiu a trăit cu o durere imensă în suflet. Deşi a făcut față cu brio și în rolul din viața reală, cel de mamă-eroină, nu mulți știu că aceste filme au fost, de fapt, ca un pasament pentru rana adâncă provocată de moartea unuia dintre copiii ei. Cu ceva ani în urmă, actrița a povestit în emisiunea Happy Hour despre cea mai neagră perioadă din viaţa ei.

„Iuliana o chema şi avea şase ani jumătate. Am un înger acum. După Revoluţie, mă uitam cum mamele îşi conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, în rochii de mireasă, şi mă gândeam: Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am luat locul întâi şi la durere!”, a povestit îndurerată Luminiţa Gheorghiu.

La puțin timp după tragedie, ea reușea un rol memorabil, acela al soţiei lui Ilie Moromete. Despre rolul de mamă în viaţa reală, Luminiţa spunea într-un interviu că a fost cam severă:

„Am avut – spun am avut pentru că am pierdut un copil – am avut 2 fete minunate. Eu am fost cam severă ca mamă, dar şi ele m-au ascultat. Le-am dus la pian, la chitară, la mandolină, la dans sportiv, la tot ce trebuie, după părerea mea, să înmagazineze un copil…”, remomora regretata actriță.

Actrița a primit numeroase premii pentru rolurile sale
Actrița a primit numeroase premii pentru rolurile sale

Luminița Gheorghiu a murit la 71 de ani. O plânge o țară întreagă

În vârstă de 71 de ani, actrița a murit duminică, 4 iulie, scriu cei de la Adevărul. Se pare că actrița se confrunta de mai mulți ani cu o boală crâncenă, motiv pentru care ea a fost nevoită să renunțe la aparițiile publice în ultimii ani.

Moartea actriței Luminița Gheorghiu lasă un gol imens în industria filmului românesc, așa că rudele și fanii se vor apropia pentru a o plânge pentru ultima oară.

Dumnezeu să o odihnească!