Aperitive pentru masa de Revelion – idei de gustări pentru noaptea dintre ani
Am adunat pentru tine câteva idei de aperitive pentru masa de Revelion. Fie că este vorba de bunătăți tradiționale, fie de unele preparate mai sofisticate, toate sunt extrem de gustoase, rapid de preparat și nu te vor face să scoți prea mulți bani din buzunar. Iată cele mai bune gustări reci sau calde făcute în casă, cu care sigur îi vei surprinde pe cei dragi în noaptea dintre ani.
Aperitive pentru masa de Revelion. Ouă umplute
Ingrediende
- 11 ouă
- 100 g de pate de porc
- trei lingurițe de muștar
- o lingură de unt/margarină
- 200 ml de ulei
- 100 ml iaurt degresat
- sucul de la o jumătate de lîmaie
- sare și piper
Mod de preparare
Se fierb 10 ouă, se taie în jumătăți și se scoate gălbenușul. Acesta se va freca cu două lingurițe de muștar, pateul de porc, untul, împreună cu o lingură de zeamă de lămâie, la care se mai adaugă sarea și piperul.Se amestecă bine, iar pasta obținută se va pune în albușuri.
Separat, se face maioneza: se pune un ou crud într-un bol și se freacă cu blenderul, adăugându-se ulei constant. Se pune și o linguriță de muștar fără varf, sucul de lămâie după gust, sare și piper după gust și se amestecă până devine o cremă groasă. La final, se adaugă și iaurtul și se mai amestecă din nou. Compoziția obținută se pune într-o farfurie adâncă, peste care se pun ouăle.
Salată de crudități
Ingrediente
- 2 morcovi
- o felie de rădăcină de ţelină
- un măr verde
- două tije de ţelină verde
- sare
- un pahar mic smântână
- două linguri de maioneză
Mod de preparare
Morcovii şi rădăcina de ţelină se dau prin răzătoarea mare şi se pun într-un bol de salată. Se toacă mărarul, iar tijele de ţelină se taie rondele fine. Apoi, se amestecă smântâna cu maioneza şi sepotriveşte gustul de sare, după care se pune peste salată. Se lasă la rece pentru aproximativ 15 minute, iar apoi este numai bună de mâncat. Se poate servi cu miez denucă.
Aperitive pentru masa de Revelion. Ciuperci umplute
Ingrediente
- 8 ciuperci mai mari
- 4-5 felii de șuncă
- 4 bucăți de brânză topită (un tip de mai bună calitate care nu curge în cuptor)
- cașcaval
- 1 ou
- 5-6 măsline
- piper, boia și praf de usturoi
Mod de preparare
Ciupercile se curăță, se spală și pe lasă la scurs bine într-o sită. Mai apoi, se pun într-o tavă cu o foaie de copt și în fiecare se pune câte o jumătate de bucățică de brânză topită. Se adaugă șunca, câteva bucățele de măsline, boia, piper și praf de usturoi. Apoi, se bate oul și se pune câte puțin în fiecare ciupercă. La final, se bagă la cuptor pentru 20-30 minute la foc mediu. După ce sunt gata, se scot și se presară peste ele puțin cașcaval ras.
Pachețele cu brânză
Ingrediente pentru clătite
- 50 g de făină
- 1 ou
- 100 ml de lapte
- 50 ml de apă minerală
- 1 lingură de ierburi amestecate (rozmarin, busuioc, pătrunjel, oregano)
- ½ lingură de ulei
- sare
Ingrediente pentru umplutură
- 2 linguri de muștar
- 2 linguri de ketchup
- 70 g de pastă de roșii
- 100 g brânză topită
- 6 linguri de boabe de porumb (la conservă)
- ½ linguriță de piper negru
Mod de preparare
Clătite: Se amestecă făina cu sarea, se adaugă oul, 50 ml de lapte, o lingură de ulei și se amestecă bine. Încet, se adaugă apa minerală și laptele rămas, până se obține un aluat subține și omogen. Apoi, se adaugă ierburile, se amestecă și se lasă la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Între timp, se pune la încins o tigaie cu o linguriță de ulei (se adaugă câte o linguriță înainte de a se prăji fiecare clătita), se pune compoziția și se fac clătitele.
Umplutură: Se încălzește cuptorul la 200°C, timp în care se amestecă toate ingredientele pentru umplutură și se împarte compoziția obținută în centrul celor 4 clătite. Fiecare clătită se prinde ca un săculeț, legând-o cu diferite fire de ierburi (sau ață), dar nu se va strânge prea tare, pentru a evita ruperea clătitei. La final, se pun într-un vas termorezistent și se dau la cuptor petru aproximativ 10-15 minute.
Aperitive pentru masa de Revelion. Ruladă de cașcaval în crustă de mac
Ingrediente
- 150 g de cașcaval simplu
- 150 g de cașcaval Emmentaler
- 150 gde brânză cremoasă de vaci
- o linguriță rasă de piper proaspăt măcinat (50% piper roșu – 50% piper verde)
- sare roz de Himalaya
- doi-trei morcovi fierți tăiați fâșii
- 150 g de mac
Mod de preparare
Se pune cele două sortimente de cașcaval în apă clocotită și se lasă la topit. În aproximativ 10 minute, cașcavalul va deveni elastic și ușor de manevrat. În cele 10 minute se amestecă bine brânza de vaci cu sare și piperul proaspăt măcinat, apoi se tăie morcovii în fâșii nu foarte subțiri.
După ce este gata cașcavalul, se scoate și se pune într-o strecurătoare. După ce se scurge bine apa, se întinde între două folii de plastic. Peste foaia de cașcaval se întinde crema de brânză de vaci, apoi se pun morcovii. Se rulează ușor, dar se strânge bine. Pe o folie de plastic se pune macul iar rulada peste acesta. Se tăvălește până când macul se prinde uniform de ea, apoi înfoliază bine și se dă la frigider peste noapte.
Bulete colorate
Ingrediente
- 500 g brânză de vaci proaspătă
- 3 linguri de ulei
- 50 g de unt
- sare și piper
- 1 legatură de mărar
- 30 g de mac
- 1/2 ardei roșu sau gogoșar
Mod de preparare
Într-un bol, se adaugă brânza, untul, uleiul, piperul și sarea și se mixează, după care se lasă la frigider aproximativ o oră și jumătate. Apoi, se formează biluțele care se dau prin: mărar tocat fin, gogoșar tăiat mărunt și prin mac și se pun pe platou. Se pot folosi oricare alte verdețuri sau semințe, după preferințe.
Aperitive asortate pentru masa de Revelion
Ingrediente
- o baghetă
- doi castraveciori acri
- un castravete proaspăt
- două roşii cherry
- măsline negre şi verzi fără sâmburi
- 100 g brânză cu mucegai
- 100 g caşcaval
- 100 g jambon
- 100 g brânză de burduf
- câteva felii de salată
Mod de preparare
Se taie bagheta în felii subţiri, după care se pun la prăjit. Legumele, brânzeturile şi mezelurile se taie în cubuleţe sau felii. Brânza se poate frământa puţin, și se pot face biluțe din ea. Se alternează ingredientele pe feliuţele de pâine, în funcţie de inspiraţie și gust, apoi se înfig scobitorile, ca să poată fi luate uşor de pe platou.