Home » Life & Style » Cea mai nouă țară din lume. Când a apărut și unde se află pe mapamond

Cea mai nouă țară din lume. Când a apărut și unde se află pe mapamond

Voicu Costin / 21.04.2022, 10:29

Țările lumii sunt în continuă dezvoltare, altele încearcă să se extindă mai mult, iar altele încearcă să își obțină independența. A fost și cazul Catalunei, zona de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș este Barcelona, ​​al doilea cel mai populat municipiu din Spania. Dar încă nu au obținut independența. Așadar, care este cel mai nou stat din lume?

Care este cea mai noua țară din lume?

Cea mai nouă țară din lume recunoscută la nivel internațional este țara africană Sudanul de Sud, care și-a declarat independența la 9 iulie 2011. Este o țară din Africa, fără ieșire la mare, având capitala la Juba. Este a 193-a națiune recunoscută de ONU și al 54-lea stat membru al ONU din Africa. Se învecinează la nord cu Sudanul, la est cu Etiopia, la sud cu Kenya, Uganda și Republica Democrată Congo și la vest cu Republica Centrafricană.

Obținerea independenței Sudanului de Sud

Referendumul din Sudanul de Sud, 2011 a avut loc între 9 și 15 ianuarie 2011 și a fost organizat în urma acordului de pace de la Naivașa, din 2005, între guvernul de la Khartum și Mișcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, acord care încheia o jumătate de secol de răscoale (Războiul Civil din Sudanul de Sud) reprimate sângeros.

Conform rezultatelor finale ale referendumului, 99% dintre alegători, locuitori ai zonei de sud a Sudanului, au ales separarea de Sudan. Președintele Sudanului, Omar el-Bechir a ratificat rezultatul referendumului și implicit independența Sudanului de Sud.

Sudanul de Sud a fost parte a Egiptului britanic și mai apoi al Sudanului. Regiunea a fost afectată negativ de două războaie civile de la obținerea independenței Sudanului – guvernul sudanez s-a luptat cu armata rebelă Anyanya în primul Război Civil (1955 – 1972) și cu Armata Populară de Eliberare din Sudan în a al doilea război civil.

A durat aproape douăzeci și unu ani și care a rezultat in neglijențe grave, lipsă de dezvoltare de infrastructură, precum și distrugeri majore. Mai mult de 2,5 milioane de oameni au fost uciși și mai mult de 5 milioane de oameni au fost strămutați pe plan extern.

Sistemul politic

Adunarea Legislativă a Sudanului de Sud a ratificat pe 7 iulie 2011 o Constituție de tranziție. Constituția a fost semnată de către președinte cu ocazia Zilei de Independență și, prin urmare, a intrat în vigoare. Aceasta este legea supremă a țării, înlocuind Constituția interimară din 2005.

Constituția stabilește un sistem de guvernare prezidențială, condus de un președinte, care este șef de stat, un prim-ministru și un comandant al forțelor armate. Constituția a stabilit, de asemenea, că Parlamentul cuprinde două Camere: o adunare aleasă în mod direct, Adunarea Națională Legislativă și o a doua cameră formată din reprezentanții statelor, Consiliul Statelor.

Împărţirea statului pe regiuni şi demografia

Sudanul de Sud este împărțit în zece state, care corespund celor trei regiuni istorice ale Sudanului: Bahr el Ghazal, Ecuatoria și Nilul Superior. Sudanul de Sud are o populație de aproximativ 11 milioane de oameni (mai mult de 2 milioane de oameni au murit în cadrul războiului civil), majoritatea creștină (spre deosebire de Sudanul musulman) care trăiește predominant în mediul rural.

Populația Sudanului de Sud este una eterogenă, compusă din numeroase triburi și populații. Tribul Dinka este cel mai numeros, cu o populație de aproximativ 1 milion. Alte triburi mari sunt Shilluk, Nuer, Acholi, Lothu.