Atunci când vă uitați pe primul act de stare civilă, respectiv certificat de naștere eliberat de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de către ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, constatați că sunt trecute numele de familie și prenumele dvs. Prenumele poate fi compus din două sau mai multe cuvinte menționate ca atare la rubrica prenume din actul de naștere, folosindu-se alfabetul latin, potrivit articolului 24 din Metodologia de aplicare unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă.
S-ar putea să ocoliți faptul că pe acest document este trecută și inițiala tatălui sau dacă observați să nu vă fi pus întrebarea legată de motivul pentru care a fost înscrisă și aceasta. Problema inițialei tatălui apare mai accentuată în momentul în care ați participat la un examen, să zicem de bacalaureat sau de licență, și pe diploma obținută este folosită inițiala neglijată în copilărie, ba chiar adolescență. Din păcate, unii nici nu știu cum se definește o inițială (un forum mi-a demonstrat acest lucru).
Inițiala este prima literă (una singură, doar una, subliniez) a unui nume, începutul numelui/prenumelui. Cu toate acestea, este important de reținut că inițiala este utilizată pe documente și acceptată ca semn distinctiv. Dar care inițială. A tatălui sau a mamei?
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cercetăm pe dreptonline.ro, art.15, și pe Codul familiei și aflăm că (nu este ceva nou, dar trebuie să cităm): „Femeia care dă naștere un copil este mama acelui copil. Bărbatul cu care este conceput un copil este tatăl acelui copil. Se consideră că un copil a fost conceput de către bărbatul căsătorit cu mama copilului la data nașterii copilului, care și-a recunoscut paternitatea sau a cărui paternitate a fost stabilită de o instanță”.
Acum ajungem la situațiile, și nu puține la număr, în care cetățenii pot avea același nume și prenume, iar confuziile să apără fără tăgadă.
Prin grija autorităților s-a venit cu ideea ce a fost pusă în practică la nivel legislativ, prin Ordinul nr. 3844 din 24 mai 2016, de a se folosi de inițiala prenumelui tatălui, pentru ca în felul acesta oamenii să fie diferențiați mai ușor.
„În actele de studii numele titularului, precum și toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut”.
De ex. Pe tatăl meu îl cheamă Vasile, dar tatăl tău are două prenume: Marian și Dumitru. Uneori, tații au trei prenume. Toate inițialele vor fi trecute în documentele de studii? Răspunsul este afirmativ. Da, ambele inițiale ale părintelui sau cele trei sunt înscrise pe diplome.
Trecând la lucruri concrete. Să ne imaginăm că doi candidați la un examen poartă același nume: Bogdan Vasiliu. Numai că pe tatăl unuia îl cheamă Ion, iar pe tatăl celuilalt îl cheamă Valentin. Bogdan I. Vasiliu și Bogdan V. Vasiliu sunt pretendenții la diploma de master, de exemplu. Așa sunt identificați mai ușor. Și dacă Ion, tatăl primului candidat, mai are un prenume (Ionuț), el va fi trecut Bogdan I. I. Vasiliu. Dar și celălalt, Valentin, mai are un prenume, Valeriu. El este identificat Bogdan V.V. Vasiliu.
Mai menționăm faptul că inițialele trebuie notate întotdeauna cu majusculă.