Home » Life & Style » Destinații de vacanță în România. 6 cele mai frumoase locuri de vizitat de la noi din țară, dacă nu vrei să mergi la mare sau munte

Destinații de vacanță în România. 6 cele mai frumoase locuri de vizitat de la noi din țară, dacă nu vrei să mergi la mare sau munte

Ileana Mladinoiu / 27.06.2022, 09:22
Destinații de vacanță în România. 6 cele mai frumoase locuri de vizitat de la noi din țară, dacă nu vrei să mergi la mare sau munte

Există o mulțime de motive întemeiate pentru a merge în vacanță în România. Chiar dacă pentru mulți turiști străini rămâne o țară necunoscută și adesea percepută pe nedrept într-un mod negativ, România este o destinație surprinzătoare care corespunde multor profiluri de călători. Peisajele încântătoare și magice ale Carpaților, Maramureșului, mănăstirile pașnice și medievale din Bucovina, Delta Dunării, pădurile și marginile râurilor/lacurilor, parcul de distracții subteran al Salinei Turda, plus multe alte locuri vă vor face să cădeți vrăjiți de România.

Ce destinații de vacanță în România nu ar trebui să ratezi

Presupunând că nu doriți să vă petreceți concediul nici la munte, nici la mare, vă îndrumăm spre sate românești de o frumsețe aparte, mănăstiri cu fresce exterioare din Bucovina și Oltenia, orașe medievale și biserici fortificate din Transilvania.

Ce sate să vizitați în România

1. Rimetea

Situat în județul Alba, Rimetea este categorisit ca unul dintre cele mai frumoase sate ale României. În micuța localitate de la poalele Trascăului, veți descoperi din abundență istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice. Dacă stați de vorbă cu sătenii din Râmetea, aceștia, potrivit alba24.ro, vă vor spune că este satul în care soarele răsare de două ori.

Destinații de vacanță în România. Satul Rimetea
Destinații de vacanță în România. Satul Rimetea

Doar 56 de km despart satul de orașul Alba Iulia. Muntele uriaş Piatra Secului străjuieşte cele aproximativ 300 de case din sat, toate construite după acelaşi tipar, însemnând porţi înalte de lemn, var alb, obloane verzi.

2. Ciocanu

Situat în județul Argeș, mai exact în culoarul Rucăr Bran, satul Ciocanu vă prezintă zona în care sălbăticia este la ea acasă, iar natura își menține încă aspectul neatins. Așa că, pentru moment, puteți da deoparte grijile, problemele ca să vă lăsați inspirați de natură. Căpițele de fân, casele rare, parcă atârnate pe câte o colină vă duc cu gândul la descrierile din poveștile scriitorilor celebri.

„Zona este cu adevărat specială, atracția principală fiind priveliștea care îți taie respirația. De aici poți admira atât Munții Bucegi, cât și Piatra Craiului. Aerul curat, de munte, peisajul multicolor (în funcție de anotimp) și viața la țară îți oferă acea liniște și relaxare după care poate tânjești”, scrie playtech.ro.

3. Destinații de vacanță în România. Valea celor XII

Se află în comuna Dobreni din județul Neamț, la marginea satului, dincolo de părâul Horaița. Arhitectura căsuţelor te duce cu gândul direct în Noua Zeelandă, în Hobbiton, acolo unde s-au filmat seriile pentru „Stăpânul Inelelor” şi „Hobbitul”. Platoul original este disponibil tuturor turiştilor ce-şi exprimă dorința să-l viziteze. Până atunci, nimeni nu vă împiedică să popăsiți în Hobbiton-ul românesc din Neamț.

Destinații de vacanță în România. Valea celor XII
Destinații de vacanță în România. Valea celor XII

Dar, de unde denumirea de Valea celor XII. Se spune că în vremea geților, prin aceste locuri era „un sat de războinici neînfricați care în toată vremea erau nevoiți să lupte pentru a-și apăra pământurile de cotropitori. Însuși regele aflând despre acest pământ roditor, despre frumusețea și bogăția locului, a dorit ca acesta să fie doar al său și i-a trimis la luptă grea pe toți vitejii satului pentru ca așezarea să rămână fără apărare.

Doar 12 războinici au reușit să se mai întoarcă din luptă. Găsindu-și satul pustiit, au hotărât să întemeieze o altă așezare, într-un loc la fel de frumos, cu un pământ la fel de roditor. În drumul lor, războinicii îl întâlnesc pe vrăjitorul Zamolksis care le promite loc bun de sat cu condiția să își facă în mijlocul așezării lor o tavernă”.

Cei care au fost acolo au aflat că în Valea celor XII doar patru dintre cei doisprezece viteji care s-au întors teferi din lupte au reușit să-și facă bordeie. Construite din pământ, piatră și lemn, acoperite cu iarbă, lăcașurile îngropate pe jumătate în pământ sunt încălzite cu foc de lemne și sunt iluminate cu lumânări și opaițe.

4. Mănăstiri ortodoxe românești

Mănăstirile exterioare cu fresce ale Bucovinei (Voroneț, Sucevița,  Moldovița, Humor și Arbore) reprezintă una dintre marile atracții ale acestei zone de nord a țării. Picturile murale ale mănăstirilor vechi de peste 4 secole au fost adesea comparate cu cele ale Bazilicii Sfântul Marcu din Veneția sau ale Catedralei Orvieto din Italia.

Chiar dacă sunt lipsite de astfel de fresce, mănăstirile Dragomirna și Putna sunt la fel de impresionante. Cea din urmă a fost și necropola lui Ștefan cel Mare, sub a cărui domnie au fost ridicate majoritatea mânăstirilor enumerate.

Alte mănăstiri le puteți găsi în sudul țării, cum ar fi sunt Tismana din Gorj și Cozia din Vâlcea. Aceasta este un monument datând din secolul al XIV-lea, unul dintre primele din Țara Românească care a primit influența arhitecturii bizantine.

Tot în Vâlcea, merită vizitată și mănăstirea Hurezi , ctitorită la sfârșitul secolului al XVII-lea de Constantin Brâncoveanu, domnitor al Țării Românești, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Ne îndreptăm spre biserica domnească din Curtea de Argeș, cel mai vechi monument de artă medievală care s-a păstrat în forma sa inițială. La aceasta se adaugă și mânăstirea Curtea de Argeș, o capodoperă a Evului Mediu, ridicată în timpul domniei lui Neagoe Basarab, ce adăpostește mormintele primilor regi ai României, Carol I și Ferdinand I. De altfel, Mânăstirea Curtea de Argeș a devenit faimoasă grație baladei folclorice românești dedicate maestrului constructor Manole și mitului creației.

5. Destinații de vacanță în România. Autenticitate și turism rural în Maramureș

O adevărată civilizație a lemnului s-a dezvoltat de-a lungul anilor în Maramureș. Porțile impresionante din lemn, adevărate capodopere ale artei tradiționale românești, costumele tradiționale, covoarele, artizanatul și păturile de lână te vor determina să alegi această destinaţie.

Ținutul Maramureșului
Ținutul Maramureșului

Nu uitaţi de Cimitirul Vesel din Săpânța, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

6. Transilvania – ținutul lui Dracula

Transilvania este, datorită siturilor sale culturale și istorice, o altă atracție turistică importantă în România. Este suficient să menționăm satele sașilor, o minoritate etnică de origine germană, renumită pentru bisericile lor fortificate.

Urmează cetățile ridicate de strămoșii noștri, dacii, în Munții Orăștie din Carpații Occidentali. Apoi ne gândim la centrul istoric al orașului Sibiu, la orașele medievale Sighișoara, Alba Iulia, Făgăraș etc.

Ileana Mlădinoiu