Home » Life & Style » După ce oră să nu mai mâncăm deloc. Regula de aur a nutriționiștilor

După ce oră să nu mai mâncăm deloc. Regula de aur a nutriționiștilor

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 18:55
După ce oră să nu mai mâncăm deloc. Regula de aur a nutriționiștilor

Există multe persoane care mai iau câte o gustare seara târziu. Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu este bine să mâncăm după o anumită oră. Pentru a ajuta ficatul să se refacă după tot ce am consumat în timpul zilei, este recomandat să nu mâncam prea târziu. Descoperă mai multe informații în materialul următor!

După ce oră să nu mai mâncăm deloc

Specialiștii sunt de părere că nu este recomandat să mâncăm după ora 19:00. Chinezii nu mănâncă nimic seara după această oră, iar explicația există în vechile tratate de medicină din China. Potrivit tradiției chineze, energia Qi circulă în organismul nostru prin 12 canale principale, care sunt știute ca și meridiane. Fiecărui canal îi corespunde un interval de două ore, în care energia atinge cota maximă.

Între orele 7:00 și 9:00 dimineață se atinge pragul maxim de energie în meridianul stomacului. De asemenea, în canalul splinei, energia atinge pragul maxim între orele 9:00 și 11:00. Așadar, este recomandat să mâncăm între orele 7:00 și 9:00 dimineața. începând cu ora 19:00, energia acestor meridiane atinge nivelul cel mai scăzut.

Ce să mâncăm dacă totuși ne e foame seara

Din cauză că digestia este mai lentă seara este indicat să consumăm alimente mai ușor de digerat, precum ar fi legumele sau sucurile din fructe proaspete. Dacă alegem să mâncăm mai mult în această perioadă, alimentele vor staționa mai mult în stomac și vor fermenta. Astfel, vor apărea unele senzații neplăcute precum cea de balonare.

Canalele ficatului și cel al vezicii biliare ating cota maximă între 23:00 și 3:00 dimineață. Aceste organe curăță sângele și ne asigură un somn liniștit și odihnitor. Astfel, dacă mâncăm după ora 19:00, energia acestor organe nu mai este centralizată la purificarea organismului și pot apărea indigestia, insomnia și senzația de oboseală dimineața.

După ce oră să nu mai mâncăm deloc
După ce oră să nu mai mâncăm deloc

Alimente mai ușor de digerat

O serie de alimente sunt puțin mai greu de digerat decât altele. Din această cauză pot apărea perturbări ale calității somnului, balonări sau crampe. Tocmai de aceea este bine ca pentru cina să alegi alimente mai lejere.

Mai mult de atât, dacă obișnuiești să mănânci mai mult seara, este recomandat să consumi o porție mai mică de mâncare. Deoarece și cantitatea de mâncare ingerată la o singură masă determină cât de ușor sau greu va fi de digerată.

Cum să nu mănânci seara târziu

Dacă ești una dintre persoanele care mănâncă noaptea și vrei să schimbi acest lucru, trebuie să afli care e cauza pentru care faci asta. Poate nu mănânci suficient în timpul zilei. Este bine să ai un orar al meselor zilnice pe care să îl respecți.

Planificarea acestora și consumul unor gustări sănătoase scade riscul de a mânca din impuls. Mai mult de atât, planificarea meselor poate reduce orice anxietate cu privire la cât de mult mănânci.

Potrivit unor studii, persoanele care au un orar al meselor bine planificat au un control mai bun al apetitului, dar și o greutate mai mică. Așadar, poți să îți alegi alimentele pe care vrei să le consumi și îți poți stabili mesele la ore exacte.