Home » Life & Style » În ce zi nu se fac înmormântări. Restricții mai mult sau mai puțin știute

În ce zi nu se fac înmormântări. Restricții mai mult sau mai puțin știute

Ileana Mladinoiu / 02.07.2022, 14:14
În ce zi nu se fac înmormântări. Restricții mai mult sau mai puțin știute

În ce zi nu se fac înmormântări, obiceiuri și superstiții din popor. Înmormântarea este un rit funerar care se practică aproape peste tot în lume. Constă în îngroparea trupului unui defunct sau a sicriului care conține cadavrul în pământ sau într-un cavou. Odată ce sicriul sau trupul sunt îngropate se așează pământ deasupra, realizându-se un mormânt.

De unde provine cuvântul înmormântare

Cuvântul înmormântare derivă din verbul a îngropa care la rându-i vine din latinescul în pământ/în groapă (in și terra).

Pentru înmormântare, este nevoie să se respecte câteva dogme creștine, obiceiuri străvechi, tradiții și superstiții care s-au păstrat ani la rând. Multe dintre obiceiuri sunt considerate păgâne, exagerări de la adevărata învățătură a Bisericii Ortodoxe, dar restul sunt creștine, ortodoxe.

Ritualul înmormântării are rolul de a aduce un omagiu persoanei trecute la cele veșnice, de a-i cinsti memoria și de a-l ajuta să treacă la viața de dincolo.

În ce zi nu se fac înmormântări. Restricții neștiute

Moartea nu este altceva decât despărțirea sufletului de trup. Sfânta Scriptură ne învață că în momentul în care omul merge la locașul său de veci, trupul trebuie „să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu care l-a dat”. Că-i bogat sau sărac, rege sau rob, înțelept ori analfabet, el va părăsi aceasta viață într-o zi și se va prezenta înaintea lui Dumnezeu la dreapta judecată și răsplată.

Dacă nu sunteți încă familiarizați cu momentul când se poate face înmormântarea, aflați că, de obicei, a treia zi după moarte, odată cu prima pomenire pentru decedat. Atunci sufletul acestuia părăseşte pentru totdeauna pământul şi locurile pe unde a trăit, pentru a se înălţa la cer. Totuși, acolo unde este cazul înmormântarea se face şi mai degrabă sau mai târziu.

Apoi, suntem convinși că mulți vor fi derutați, în legătură cu ceremonia înmormântării, referindu-ne la familia defunctului, rudele acestuia, deoarece părerile și tradițiile diferă.

Obiceiuri și superstiții din popor

Prin acest material, încercăm, pe cât posibil, să vă prezentăm câteva povățuiri cu caracter practic. Astfel:

Nu este îngăduit ca pe icoana ori pe trupul mortului să fie așezați bani de către rude și cunoscuți.

Banii pot fi puși pe o tavă așezată lângă sicriu ori în altă parte a casei, cu scop de ajutor pentru cei rămași în urmă;

Nici în buzunarul hainei mortului nu se pun bani, pe motiv ca acesta „să plătească vamile cu ei”, ac, ață, pieptene, verigheta pe deget, ceas la mâna, toate îl îngreuneaza foarte mult pe suflet și nu-i fac decât rău;

În creștinism au pătruns din religiile păgâne unele obiceiuri, fără niciun fel de logică sau măcar o simplă explicație. De exemplu, în antichitate se puneau morților toate cele necesare vieții. Mai mult, la unele triburi se omora soția care se îngropa cu soțul ei. Iisus a venit și a schimbat aceste practici. Știm cu toții că El a fost pus în groapă învelit într-o pânză mare și una mică (giulgiurile), fără oglindă, pieptene sau alte obiecte, și a înviat.

Mai rețineți că obiceiul de a sparge o cană sau un vas, atunci când decedatul este scos din casă sau din biserica unde a fost depus pentru înmormântare, este pagân și exprimă păstrarea unei superstiții care se poate denumi ignoranță.

Se cântă sau nu melodii?

Și fanfara la înmormantare este un obicei străin de tradiția ortodoxă. Se cântă melodii populare, romanțe, marșuri, în dezacord cu sobrietatea evenimentului înmormântării. Mai ales în perioadele celor patru mari posturi din an, trebuie evitată angajarea unei fanfare la înmormântare.

Cât ține slujba la biserica se va pastra o atmosferă de liniște și de reculegere.

Titlul materialului de față se referă și la ziua când nu ar trebuie să se facă înmormântări. Pe alocuri, mai dăinuie superstiția că în prima zi a săptămânii, luni, nu este bine să se facă înmormântare, motivându-se că „e începutul săptămânii și ar muri toti din casă”. Interpretarea este falsă și nu trebuie să se țină cont de ea. Înmormântarea se poate face în orice zi a săptămânii, potrivit crestinortodox.ro.

Sigur că este necesar să discutați cu preotul și cu cei implicați în desfășurarea tristului eveniment. Se aduce ca argument o zicală „cum începi, așa termini”, de unde se trage concluzia că ziua de luni va perpetua poate reluarea unui episod de genul unui deces.

Alte obiceiuri/restricții mai mult sau mai puțin știute

Oglinzile din casă se acoperă în momentul în care cineva din familie se stinge din viață, pentru ca sufletul său să nu se reflecte şi să rămână printre cei vii și pentru ca nimeni să nu se uite în oglindă în timp ce în casă se află decedatul. Se spune că ar putea fi următoarea care își pierde viața.

Nu trebuie să ieșiți din biserică înaintea sicriului. Dacă veți încalca această regulă, este posibil ca cineva din familia să moară.

Femeile care au fost înmormântate îmbrăcate în haine negre se vor întoarce în casa în care au locuit spre a o bântui.

Persoanele care trec la cele veșnice în Vinerea Mare sau în Ajunul Crăciunului la miezul nopții, vor ajunge direct în rai.