Home » Life & Style » Solstițiul de vară 2022: când are loc și de ce se consideră că este cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2022: când are loc și de ce se consideră că este cea mai lungă zi din an

Manolică Anca / 06.06.2022, 13:57
Solstițiul de vară 2022: când are loc și de ce se consideră că este cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2022 este aproape. Această zi, mult așteptată de toți iubitorii de căldură și vreme bună, marchează trecerea astronomică la sezonul estival. De ce are loc solstițiul de vară și când anume va fi? Iată tot ce trebuie să știi despre acest eveniment astronomic interesant.

Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară are loc fiecare emisferă a planetei, fie că este vorba de sud sau de nord. În mod tradițional, solstițiul de iarnă și cel de vară marchează schimbarea anotimpurilor, alături de echinocțiul de primăvară și cel de toamnă. Așa că, în rândurile de mai jos, vom vorbi mai multe despre solstițiul care se apropie.

Cuvântul solstițiu provine din latină și înseamnă „soare nemișcat”, deoarece timp de câteva zile înălțimea maximă a soarelui pare să rămână stabilă. Care este motivul acestui fenomen?

Pământul se află în mod constant într-o dublă mișcare: de translație, pe o orbită în jurul Soarelui, și de rotație, învârtindu-se în jurul său. Datorită mișcării de rotație, care durează 24 de ore, avem zile și nopți, deoarece doar jumătate din planetă primește afluxul solar la un moment dat.

Solstițiile au loc deoarece axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei noastre, deoarece emisfera nordică și cea sudică primesc cantități inegale de lumină solară pe parcursul unui an.

Solstițiul de vară
Solstițiul de vară

Astfel, solstițiul de vară marchează ziua în care incidența Soarelui este cea mai mare asupra uneia dintre emisfere, marcând astfel și cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an. S-ar putea crede că, întrucât este ziua în care o emisferă primește cel mai mare aflux solar, este și cea mai caldă, dar este o greșeală.

Pământul absoarbe această radiație solară în moduri diferite, în funcție de suprafața terestră sau de cea acvatică, care absoarbe temperatura în ritmuri diferite și are nevoie de timp pentru a o elibera. Deoarece pământul și oceanele sunt încă relativ reci în momentul solstițiului, temperaturile cele mai ridicate ajung abia câteva săptămâni mai târziu, în funcție de caracteristicile specifice ale fiecărui teritoriu și climă.

Când are loc solstițiul de vară și de ce este cea mai lungă zi din an?

În iunie 2022 au loc mai multe evenimente astronomice, dar niciunul nu este la fel de important ca solstițiul de vară. Acesta va avea loc pe 21 iunie la ora 04:13, iar de la această dată zilele încep să scadă spre sfârșitul anului.

În această zi, Soarele atinge înălțimea maximă la prânz și este cea mai lungă zi din an în emisfera nordică și cea mai scurtă la sud de ecuator, datorită mișcării stelei majore.

Este un fenomen astronomic foarte relevant, care are și implicații spirituale, fiind asociat ca simbol al abundenței și al fertilității. Semnifică renașterea și speranța.