Home » Life & Style » Știri mondene » De ce pleacă Petre Roman din România. Oferta de nerefuzat pe care a primit-o. Unde se mută

De ce pleacă Petre Roman din România. Oferta de nerefuzat pe care a primit-o. Unde se mută

Manolică Anca / 15.02.2022, 17:34
De ce pleacă Petre Roman din România. Oferta de nerefuzat pe care a primit-o. Unde se mută

Petre Roman pleacă din România. El și partenera sa, Silvia Chifiriuc, intenționează să își schimbe definitiv domiciliul, după că acesta a primit o oferă de nerefuzat din străinătate. Nu este nici primul și nici ultimul politician care alege să părăsească țara, după ani buni petrecuți în politică. Află ce planuri de viitor are fostul premier al României.

Petre Roman pleacă din România, alături de familie

La mulți ani de când a luat parte la Revoluția din 1989, Petre Roman este decis să își ia familia și să plece peste hotare. Fostul premier în vârstă de 75 de ani a primit o ofertă de nerefuzat din Elveția, unde vrea să meargă alături de soția sa, Silvia Chifiriuc, și fiul lor în vârstă de 12 ani.

Se pare că lui Petre Roman i-a fost promisă funcția de Președinte al Universității din Geneva, una dintre cele mai bune instituții de învățământ din întreaga lume. Anunțul a fost făcut chiar de către fiica sa, Oana Roman, care s-a arătat dezamăgită de decizia lui, pe de-o parte, dar și mândră de faptul că meritele sale sunt în sfârșit recunoscute la nivel internațional.

„Ce credeți? Azi mă sună tata. Printre altele, ca și cum mi-ar fi spus că s-a dus la colțul străzii să cumpere o pâine, mi-a spus că în luna decembrie a fost numit Președintele Universității din Geneva.

Una dintre cele mai mari universități din Elveția. Mă bucur foarte tare pentru el că scapă de țara asta de doi bani și că oamenii din afară îi recunosc meritele”, a declarat Oana Roman, potrivit Impact.ro.

Petre Roman pleacă din România, alături de familie
Petre Roman pleacă din România, alături de familie

Ce scrie în CV-ul lui Petre Roman

Petre Roman este cunoscut publicului larg datorită implicării sale în plan politic. Însă, nu mulți știu că el are și studii și o carieră științifică în spate, fiind recunoscut pentru cercetările sale din domeniul fizica fluidelor, dar și a poluării mediului.

În anul 1968, acesta devenea asistent în cadrul Facultății de Energetică de la Institutul Politehnic București, iar în 1976 obținea titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar. În anul 1985 i-a fost încredințată conducerea Catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică.

În acest timp, a coordonat o mulțime de cercetări și a realizat o instalație pilot pentru transportul hidraulic al minereului și sterilului cu aplicații în industria minieră. Din 1990 a devenit profesor universitar. iar în aprilie 2000 a fost recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Chișinău, Republica Moldova. De asemenea, este membru al Asociației Internaționale de Cercetări Hidraulice (IAHR).

Fostul premier al României, Petre Roman, a scris peste o sută de lucrări științifice în edituri și reviste de specialitate, la congrese și alte manifestări științifice, atât la noi în țară, cât și în străinătate. Unele dintre acestea încă își mai păstrează validitatea științifică, printre care: studiul efectelor descărcării apelor calde de la CNE Cernavoda, modele de simulare a turbulenței cu aplicații în predicția jeturilor poluante și a auto-curățirii magistralelor de canalizare urbană.