Home » Life & Style » Timp liber » Tehnica de somn a lui Salvador Dali care dezvoltă creativitatea. Metoda este foarte simplă

Tehnica de somn a lui Salvador Dali care dezvoltă creativitatea. Metoda este foarte simplă

Toader Mihai / 22.12.2021, 14:11
Tehnica de somn a lui Salvador Dali care dezvoltă creativitatea. Metoda este foarte simplă

O tehnică de somn folosită de artistul suprarealist Salvador Dali pare să funcționeze și chiar să inspire creativitate. Se pare că nu doar artistul a folosit tehnica respectivă ci și celebrul inventator Thomas Edison. Potrivit oamenilor de știință, pentru a fi mai creativ, trebuie să te trezești chiar în momentul în care o anumită fază a somnului este pe cale să înceapă.

Tehnica de somn folosită de Salvador Dali dezvoltă creativitatea

Pentru a folosi tehnica de care vă vorbeam, atât Salvador Dali, cât și Thomas Edison, când erau pe cale să ațipească într-un fotoliu, țineau în mână un obiect (cum ar fi o lingură sau o minge). Așadar, în timp ce adormeau, obiectul respectiv era scăpat din mână și, făcând zgomot, ei se trezeau. Se pare că după cele câteva minute petrecute în somn, ei puteau să se apuce de lucru.

Potrivit cercetătorilor, starea hipnagogică (N1), cum mai este cunoscută această fază timpurie a somnului, are loc înainte de a trece la un somn adânc și durează doar câteva minute, însă poate fi un adevărat „cocktail pentru creativitate”.

Studiul respectiv a fost publicat nu cu mult timp în urmă în jurnalul Science Advances. Delphine Oudiette, principalul autor al cercetării, susține că oamenii își petrec circa 5% din somnul unei nopți în starea hipnagogică, însă nu s-a pus prea mult accent pe studierea acesteia.

Deși aproape dormim, în faza N1 a somnului putem auzi ce se întâmplă în jur

Cercetător în domeniul somnului la Institutul pentru Creier din Paris, Delphine Ouidette a explicat pentru Live Science că în această fază de somn, ne putem imagina culori, forme sau fragmente din vise cu ochii închiși. Cu toate acestea, tiparul poate fi diferit de la o persoană la alta.

În acest context, cercetătoarea și echipa sa au testat tehnica folosită de artist pe oameni obișnuiți. La studiu au participat 103 persoane sănătoase care puteau adormi foarte repede. De asemenea, participanții au fost rugați să doarmă mai puțin decât în mod normal, în noaptea precedentă experimentului. Iată ce au constatat oamenii de știință.

Ce tehnică de somn folosea Salvador Dali pentru a spori creativitatea
Ce tehnică de somn folosea Salvador Dali pentru a spori creativitatea

Creativitatea nu este limitată doar la domeniul artei

Celor care au participat la studiu li s-a prezentat o problemă de matematică. Mai exact, ei trebuiau să afle ultima cifră dintr-o secvență, ajutându-se de două reguli care puteau fi aplicate pentru rezolvarea problemei respective.

Ei bine, fără să dezvăluie acest lucru participanților, oamenii de știință au adăugat „o regulă ascunsă”. Concret, a opta cifră din secvență era mereu și a doua. În concluzie, dacă participanții își dădeau seama de acest lucru, problema putea fi rezolvată mult mai repede.

„Spre deosebire de opinia populară, creativitatea nu este limitată la un domeniu specific, precum artele. Creativitatea presupune două elemente: originalitatea și utilitatea contextului”, ”, a explicat Delphine Oudiette.

În cazul prezentat mai sus, participanții care au descoperit regula ascunsă sunt creativi pentru că au fost instruiți să rezolve problema altfel, însă au găsit o modalitate mai ușoară și mai eficientă. Mai precis, cei care au petrecut cel puțin 15 secunde în starea N1 de somn au avut o șansă cu 83% mai ridicată să descopere regula ascunsă, față de 30%, cât aveau cei care au nu au adormit.

Deși cercetătorii nu știu exact de ce starea hipnagogică îmbunătățește creativitatea, această tehnică are putea crea „o fază de somn ideală în care avem o cogniție slăbită și facem asocieri ciudate”, a adăugat cercetătoarea.