Home » Sănătate » Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private. Ce trebuie să știe românii despre noile reguli privind asigurările de sănătate

Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private. Ce trebuie să știe românii despre noile reguli privind asigurările de sănătate

Alexandru Cazacu / 22.06.2021, 16:22
Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private. Ce trebuie să știe românii despre noile reguli privind asigurările de sănătate

Începând de la 1 iulie, românii se vor putea trata în spitalele private, iar o parte din costuri vor fi suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ce înseamnă pentru pacienți contribuția personală, care va fi introdusă de la 1 iulie și ce trebuie să știe românii despre noile reguli cu privire la asigurările de sănătate, veți afla mai departe.

Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private

După cum spuneam, de la 1 Casa Națională de Asigurări de Sănătate va suporta o parte din cheltuielile cetățenilor asigurați care se vor trata în spitalele private. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deaviz cu costurile estimative, care va fi valabil 5 zile lucrătoare. Astfel, în aceste zile, beneficiarul poate căuta și alte oferte pentru tratamentul de care are nevoie, potrivit digi24.ro.

”Contribuția personală” va fi introdusă de la 1 iulie. Asta înseamnă că în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

”În acest moment, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. Contribuția personală de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, acest lucru deja se poate întâmpla.

Ce se va întâmpla nou de la 1 iulie este că acest principiu de „banul/contribuția urmează pacientul” se menține și, în plus, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului”, a explicat Adrian Gheorghe, șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, la Digi24.

Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private
Ce înseamnă contribuția personală, în spitalele private. Ce trebuie să știe românii despre noile reguli cu privire la asigurările de sănătate

Ce presupune contribuția personală

Potrivit lui Adrian Gheorghe, aceasta este de fapt o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, însă nu are o legătură directă cu costul real. Acum ceva timp, coplata s-a aplicat în spitalele din România, dar fără succes (era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare).

Diferența de făcut în acest caz este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real, ci să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora, a explicat președintele CNAS.

Românii au 5 zile la dispoziție să decidă dacă acceptă sau nu oferta

Astfel, pacientul trebuie să decidă în cele 5 zile puse la dispoziție dacă acceptă oferta sau dorește să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună decizie în acest sens.

Trebuie menționat faptul că, atunci când se hotărăște, pacientul nu poate merge mai departe fără să-și dea consimțământul scris, pe baza devizului. Mai mult de atât, dacă situația o cere sau dacă apar modificări pe timpul internării, pacientul trebuie de asemenea să își dea consimțământul scris.