Home » Știri » Asigurările de sănătate, prioritatea americanilor în mandatul lui Trump

Asigurările de sănătate, prioritatea americanilor în mandatul lui Trump

Octavian Palade / 18.11.2016, 09:56
Asigurările de sănătate, prioritatea americanilor în mandatul lui Trump

Asigurările de sănătate sunt cea mai importantă problemă pe care americanii vor ca Donald Trump să o soluționeze în primele sale 100 de zile la Casa Albă.

Asigurările de sănătate îi preocupă cel mai mult pe americani, arată un sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, ceea ce pare să fie o respingere a reformei Obamacare a preşedintelui Barack Obama, relatează Reuters, citat de news.ro.

Astfel, 21% din americani vor ca Trump să se concentreze asupra sistemului asigurărilor de sănătate după ce se instalează la Casa Albă, pe 20 ianuarie, potrivit sondajului realizat în perioada 9-14 noiembrie, în săptămâna în care republicanii au obţinut victoria în alegerile prezidenţiale.

Pe locul al doilea se află crearea de locuri de muncă – doar 16% din americani speră ca acest subiect să fie primul pe agenda lui Trump -, iar pe al treilea, imigraţia (14%). Aproximativ 11% vor ca relaţiile interrasiale să fie cel mai important subiect pe agenda miliardarului.

Cercetarea arată ce priorităţi îi stabilesc americanii noului preşedinte, dar nu stabilește exact ce vor oamenii să facă şeful statului.

Un alt sondaj, efectuat de Kaiser Health Tracking Poll, arăta la sfârşitul lunii octombrie că americanii vor reţete mai ieftine şi acces la o reţea mai mare de spitale şi medici.

Numai 37% voiau anularea Obamacare, aşa cum a promis Trump.

Asigurările de sănătate în SUA, prea scumpe

„Nu ne putem permite, asta e problema”, a spus Daphne Saunders, în vârstă de 50 de ani, din LaFollette, în Tennessee, participantă la sondajul Reuters/Ipsos, referindu-se la motivul pentru care a ales asigurările de sănătate ca principala activitate a miliardarului.

Cercetarea mai arată că o mare parte dintre americani au acceptat deja rezultatul alegerilor de pe 8 noiembrie, în urma celei mai dezbinante campanii de când îşi amintesc ei.

Astfel, aproape 85% din respondenţi au declarat că acceptă rezultatul ca fiind legitim, iar 63% afirmă că-l vor susţine pe noul preşedinte.

Campania electorală din 2016 pare că dinamizat cel mai mult publicul.

Aproximativ 45% din americani afirmă că „se simt mai motivaţi” să voteze la alegerile viitoare, iar 42% că sunt mai motivaţi să citească şi să se informeze despre politică.

Pe de altă parte, majoritatea americanilor continuă să creadă că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, în vreme ce aşteptările lor de la preşedinţia lui Trump diferă în funcţie de partidul din care fac parte.

Cei mai mulţi dintre republicani sunt optimişti în legătură cu preşedinţia lui Trump, iar cei mai mulţi democraţi sunt pesimişti.

Mulţi americani cred că Trump le va fi util companiilor şi corporaţiilor, veteranilor din forţele armate, oamenilor care muncesc în industria manufacturieră, clasei mijlocii şi bătrânilor.

Aceștia cred, de asemenea, că președinția lui Trump va dăuna gay-ilor, femeilor, afroamericanilor, hispanicilor şi oamenilor săraci.

Ancheta Reuters/Ipsos a fost efectuată online, în engleză, în toate cele 50 de state americane, pe un eşantion de 1.782 de americani adulţi şi are o marjă de eroare de plus sau minus trei puncte procentuale.