Home » Știri » Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul într-o zi

Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul într-o zi

Sebastian Rotaru / 14.02.2017, 16:13
Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul într-o zi

Un asteroid de forma unei arahide, mai mare decât Empire State Bulding, ar putea lovi, într-o zi, planeta Pământ, potrivit avertizărilor emise de NASA.

Roca din spațiu, cunoscută sub numele de 2015 BN509, s-a apropiat de Pământ săptămâna trecută, când a trecut la o distanță de 70.500 de kilometri. Cea mai recentă estimare sugerează că acest asteroid este la o distanță de 14 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună, scrie Daily Mail.

NASA a carecterizat asteroidul, care are o lățime de 200 de metri și o lungime de 400 de metri, ca “potențial periculos”. Astfel, această rocă a fost comparată cu Empire State Bulding, care are o înălțime de 381 de metri. Asteroidul a fost observat cu ajutorul telescopului gigant, Observatorul Arecibo.

Edgard Rivera-Valentin, cercetător planetar, împreună cu universitățile Space Research Association, au studiat datele de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

“Forma de arahidă provine de la faptul că asteroidul este un binar de contact, în care cele două părți (n.red – ale asteroidului) nu au putut orbita reciproc și s-au unit”, a declarat Rivera.

Unul din șase asteroizi pot fi clasificați ca obiecte binare de contact, după spusele lui Rivera, care a înregistrat activitatea asteroizilor precum 2015 BN509 și ne poate spune mai multe despre probabilitatea ca acesta să lovească planeta noastră.

“Datele înregistrate de Arecibo pot fi folosite de NASA pentru a informa o misiune de apărare planetară”, a mai adăugat acesta.

NASA a înființat un departament de apărare planetară împotriva amenințărilor din partea obiectelor apropiate de planeta noastră. În fiecare an, sunt identificate aproximativ 1.500 de NEO, iar NASA a identificat deja mai mult de 90% dintre acestea care au o mărime mai mare de un kilometru. Agenția spațială americană a propus construirea unui telescop spațial cu infra-roșu numit NEOCam, pentru a ajuta la localizarea și urmărirea mai multor NEO.