Home » Știri » Cine este noul președinte al Bulgariei și de ce are susținerea Moscovei

Cine este noul președinte al Bulgariei și de ce are susținerea Moscovei

Octavian Palade / 14.11.2016, 09:05
Cine este noul președinte al Bulgariei și de ce are susținerea Moscovei

Rumen Radev, reprezentantul socialiștilor, este noul președinte al Bulgariei. Deși novice în politică, a atras numeroși adepți sătui de politicieni corupți.

Noul președinte bulgar este un nume nou în politică şi un susţinător al unei apropieri de Kremlin. El a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor aproape finale anunţate luni, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Rumen Radev, fost comandant în cadrul Forţelor Aeriene, în vârstă de 53 de ani, a obţinut 59,4% din voturile exprimate în turul al doilea al scrutinului prezidenţial, după numărarea a 99,3% din buletinele de vot.

Ţeţka Ţaceva, contracandidata din partea GERB, partidul aflat la guvernare, a obţinut 36,2% din voturi.

Rezultatele reflectă exit-pollurile, iar Radev a fost ales preşedintele Bulgariei pentru următorii cinci ani. Acesta va prelua funcţia pe 22 ianuarie.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov și-a anunțat duminică seară demisia din funcţie, după ce exit-pollurile au arătat că formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegeri.

„Acceptăm voinţa poporului şi-i felicităm pe cei care au obţinut susţinerea majorităţii alegătorilor”, a spus Borisov.

Președintele ales se confruntă cu o posibilă creştere a numărului de migranţi din Turcia şi cu tensiuni tot mai puternice între Rusia şi Occident.

Bulgaria, țară care s-a integrat în Uniunea Europeană (UE) în urmă cu zece ani, rămâne unul dintre cele mai sărace state ale blocului european, iar cei 7,2 milioane de locuitori ai ţării sunt profund divizaţi.

Deși Bulgaria face parte din NATO şi UE, numeroşi locuitori simt în continuare o afinitate culturală şi istorică faţă de Rusia. În plus, dependenţa ţării de alimentarea cu energie din Rusia o face vulnerabilă faţă de presiunile Kremlinului.

Fostul premier Borisov, a cărui formațiune politică a câștigat toate alegerile naţionale din ultimul deceniu, anunțase că va demisiona în cazul în care Ţaceva pierde în turul doi, deschizând astfel calea către alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul de coaliţie al lui Borisov a reuşit să refacă stabilitatea politică a ţării, în urma mai multor luni de proteste față de corupţie, însă popularitatea Executivului a scăzut din cauza lentorii luptei împotriva corupţiei şi reformării sistemului judiciar.

Pe de altă parte, Rumen Radev, un novice în politică, a atras foarte mulți bulgari sătui de politicieni corupţi. Fostul pilot de luptă NATO, care a studiat la Colegiul de Război din Alabama, în Statele Unite, a dat asigurări că va menţine locul Bulgariei în Alianţa Nord-Atlantică, însă este de părere că „să fii proeuropean nu înseamnă să fii antirus”.

Ţaceva a încercat să devină prima preşedintă a Bulgariei. Ea a dorit să-şi ralieze partidele de dreapta, pe care le-a îndemnat să nu lase „Bulgaria să se întoarcă în trecutul întunecat”.