Home » Știri » Dolarul, nivel maxim istoric. La ce curs a ajuns moneda americană

Dolarul, nivel maxim istoric. La ce curs a ajuns moneda americană

Octavian Palade / 16.11.2016, 13:57
Dolarul, nivel maxim istoric. La ce curs a ajuns moneda americană

BNR a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5218 lei pentru un euro, în timp ce dolarul a revenit pe o tendinţă de apreciere şi a depăşit 4,22 lei.

Dolarul a revenit pe o tendinţă de apreciere şi a depăşit 4,22 lei, nivel maxim istoric în raport cu moneda românească, anunță Banca Naţională a României (BNR), care a anunţat, de asemenea, miercuri un curs de referinţă de 4,5218 lei pentru un euro, în creştere uşoară faţă de cotaţia precedentă şi nivel maxim din 29 iunie.

Marţi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5146 lei/euro.

Moneda românească s-a depreciat pe o tendinţă regională, determinată de înrăutăţirea percepţiei faţă de activele emergente, potrivit analiștilor. Totuşi, leul a rezistat mai bine faţă de alte monede cu regim similar din regiune, precum forintul sau zlotul.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a revenit pe tendinţa de apreciere începută după victoria lui Donald Trump în alegeri, cotaţia urcând de la 4,1844 lei până la 4,2246 lei, nivel maxim istoric, depăşind precedentul record, atins pe 3 decembrie 2015, de 4,2220 lei.

Moneda americană s-a scumpit cu 4% în raport cu leul după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a apreciat miercuri în raport cu principalele valute, cursul euro coborând sub 1,07 dolari.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a urcat uşor, până la 4,2071 lei, de la 4,2018 lei.

Și zilele trecute moneda americană a cunoscut o apreciere în fața leului românesc.

Potrivit specialiștilor, principalul factor care afectează în ultimele zile leul este tendinţa investitorilor străini de a renunţa la titlurile de stat româneşti.

“Evoluţia a fost în ton cu cea a monedelor regionale (care au scăzut, însă, şi mai mult în faţa euro) şi a venit după pierderi mari în piaţa de titluri de stat (posibil pe fondul ieşirilor investitorilor străini, în condiţiile în care randamentul titlului la 10 ani a înregistrat unul din cele mai mari salturi săptămânale din ultimii ani)”, se arată într-un raport ING publicat luni.