Home » Știri » Fundația pentru SMURD a primit un plămân artificial și uniforme pentru voluntari

Fundația pentru SMURD a primit un plămân artificial și uniforme pentru voluntari

George Stanciu / 15.11.2016, 16:26
Fundația pentru SMURD a primit un plămân artificial și uniforme pentru voluntari

Fundația pentru SMURD a primit, marţi, un aparat de oxigenare extracorporeală arterio-venoasă, cunoscut mai simplu ca un plămân artificial portabil, dar şi o mie de uniforme pentru voluntarii medicali ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, mulțumită unui parteneriat.

Aparatul, unic în România, cât și uniformele pentru voluntari au fost donate de către KMG International, prin intermediul companiilor membre Rominserv şi Rompetrol Gas, ce sprijină intervențiile medicale de urgenţă ale SMURD, la nivel naţional.

„Prin acest parteneriat, grupul donează Unităţii de primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca un aparat de oxigenare extracorporeală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) în valoare de aproximativ 55.000 de euro şi o mie uniforme pentru voluntarii medicali ai SMURD. Înţelegem nevoile sistemului public de sănătate şi ne continuăm angajamentul asumat în 2009 când am lansat un program de granturi pentru proiecte medicale, cu investiţii depăşind cinci milioane de dolari”,  a declarat Cătălin Dumitru, vicepreşedinte senior al KMGI International, afirmând totodată că un aparat asemănător este oferit prin donație Spitalului „Marie Curie”.

Aparatul de oxigenare extracorporeală arterio-venoasă cu membrană sau plămân artificial portabil este primul dispozitiv de acest fel din România.

„Avem de fapt două proiecte sprijinite de Rompetrol. Unul este acest aparat, plămân artificial, şi al doilea constă în echipamente pentru voluntarii IGSU. Proiectele se vor derula prin Fundaţia pentru SMURD.  Am avut un parteneriat  încheiat cu Rompetrol din 2009 şi până în 2016 am reuşit să susţinem acrivitatea aero-medicală desfăşurată de SMURD, prin Inspectoratul General de Aviaţie. Rompetrol Rafinare livrând o parte din combustibilul pentru elicopterele medicale operate de Inspectoratul de Aviaţie şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, ajutând astfel la salvarea a 5.808  persoane rănite şi înregistrând 10.347 ore de zbor. Echipamentul primit acum este de fapt un plămân artificial portabil, primul din sistemul naţional de sănătate, care va fi folosit atât în spital, dar şi pe durata transportului cu elicopterul sau cu ambulanţa al unei persoane în stare gravă şi care are nevoie de susţinerea funcţiilor respiratorii şi cardiace”, a adăugat secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

O altă donaţie importantă este cea a uniformelor pentru voluntarii SMURD.

„Avem un program important de voluntariat în cadrul IGSU. Sunt 730 de voluntari în prima fază. Acum toţi voluntarii vor avea echipamente de protecţie necesare”, a mai afirmat Raed Arafat.

Conform directorului Spitalului de Urgenţă Floreasca, Claudiu Turculeţ, în urmă cu câteva zile a avut loc un transport „eroic” al unui pacient în stare grav, iar la acel moment, un plământ artificial s-ar fi dovedit extrem de util pentru operațiune.

„Apoi, visul meu este acela de a avea un spital mare, poate pe linia de centură, în care să se mute tot personalul de la Floreasca, cu acces bun. La noi, câteva ambulanţe ar bloca traficul în caz de dezastru. Poate marile companii ar putea lua în calcul susţinerea unui astfel de proiect”, a mai spus Turculeţ, citat de news.ro.

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, confirmă co astfel de donații sunt extrem de importante. Referindu-se la voluntari, medicul a adăugat că, şi dacă aceștia vor părăsi voluntariatul, vor duce informaţiile bune către oameni, vor şti să spună celor din jur cum să se comporte în situaţii de urgenţă.

„Acest aparat (plămânul artificial portabil, n.r.) este foarte important atât pentru spital, dar va putea fi montat în elicopter, în ambulanţă, ceea ce este foarte important pentru viaţa pacientului în stare gravă”, a mai spus Opriţa.