Home » Știri » Înghețarea preţurilor RCA, motiv de plângere la CE: Firmele de asigurări contestă măsura

Înghețarea preţurilor RCA, motiv de plângere la CE: Firmele de asigurări contestă măsura

Octavian Palade / 03.11.2016, 11:45
Înghețarea preţurilor RCA, motiv de plângere la CE: Firmele de asigurări contestă măsura

Înghețarea preţurilor RCA nemulțumește firmele de asigurări din România, care au sesizat Comisia Europeană împotriva măsurii Guvernului.

Înghețarea preţurilor RCA timp de șase luni, decisă d Guvern, a determinat firmele de asigurări din România să facă plângere la Comisia Europeană, prin uniunea UNSAR, care le reprezintă interesele, relatează news.ro.

Măsura a fost luată la presiunea patroatelor din transportul rutier, a anunţat joi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

„UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare”, se arată în comunicatul UNSAR.

Executivul a aprobat miercuri Hotărârea care stabilește preţurile maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), la care a fost adăugată o anexă ce stabileşte preţurile poliţelor RCA şi în cazul autovehiculelor electrice.

La presiunile patronatelor din transportul rutier, Guvernul a aprobat recent o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Măsura este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană, în condiţiile în care Comisia Europeană permite astfel de măsuri doar în cazuri excepţionale.

La rândul său, UNSAR susţine însă că măsura decisă de Executiv încalcă atât constituţia României, cât şi normele europene.

„Plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia România, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi”, se precizează în comunicatul uniunii.

În ceea ce privește reglementările europene, acestea ar fi fost interpretate abuziv de Executivul de la Bucureşti.

„Conform normelor europene menţionate, atât plafonarea unor tarife în absenţa unui sistem general de control al preţurilor, cât şi posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecţie pentru o anumită industrie sunt interzise. Având în vedere faptul că România nu are un sistem general de control al preţurilor, este imposibil din punct de vedere legal să aibă un cadru care să se refere strict la piaţa de asigurări”, ptecizează reprezentanții UNSAR.

Înghețarea prețurilor la RCA, pierderi pentru asigurători

Înghețarea preţurilor RCA s-ar fi făcut de teama patronatelor din transporturi, acuză societățile de asigurări, care au organizat un protest naţional pe 15 septembrie şi au ameninţat Guvernul cu alte proteste, dacă nu va răspunde pozitiv solicitătilor de îngheţare a preţurilor.

„Modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situaţie de criză în piaţă. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieţei de transporturi din România”, susțin socitățile de asigurări.

Înghețarea preţurilor RCA detrmină firmele de asigurări să se plângă că înregistrează pierderi care trebuie acoperite de acţionari prin infuzii de capital.

„În urma măsurilor aprobate de Guvern, pierderile societăţilor de asigurare vor creşte şi nu se vor limita doar la cele şase luni prevăzute pentru plafonare de Ordonanţa de Urgenţă 54/2016, ci îşi vor face simţite efectele pe o perioadă mult mai lungă, greu de estimat, dat fiind specificul asigurării RCA: segment de asigurări “cu coadă lungă””, se arată în comunicat.

Tarifele maxime pentru RCA au fost stabilite într-o şedinţă specială a conducerii ASF, care a avut loc pe 5 octombrie, însă pentru a intra în vigoare era necesară aprobarea Hotărârii de Guvern cu tarifele de către Executiv, apoi publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.