Home » Știri » Rusia se retrage din Curtea Penală Internațională. De ce a semnat Putin decretul

Rusia se retrage din Curtea Penală Internațională. De ce a semnat Putin decretul

Octavian Palade / 16.11.2016, 15:07
Rusia se retrage din Curtea Penală Internațională. De ce a semnat Putin decretul

Putin a semnat un decret prin care retrage Rusia din Curtea Penală Internaţională, după rezoluția ONU care condamnă „ocuparea temporară a Crimeei”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care retrage Rusia din Curtea Penală Internaţională, organism care judecă acuzaţii grave precum genocide şi crime împotriva umanităţii, transmite The Associated Press, potrivit news.ro.

Decretul semnat de președintele rus a fost publicat miercuri pe site-ul Kremlinului, la o zi după ce Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Adunării Generale a ONU a aprobat o rezoluţie prin care condamnă „ocuparea temporară a Crimeei” de Rusia.

ONU condamnă, totodată, Moscova pentru abuzuri asupra drepturilor omului, precum discriminarea unor locuitori ai peninsulei ucrainene.

Federația Rusă a anexat Crimeea în luna martie 2014, de la Ucraina, în urma unui referendum convocat în pripă, decizie care a condus la impunerea unor dure sancţiuni economice Moscovei.

O insurgenţă prorusă a izbucnit în estul Ucrainei în luna următoare, susţinută de Rusia.

Putin a semnat în 2000 Tratatul de la Roma care înfiinţează Curtea de la Haga, însă Rusia nu a ratificat documentul.

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale sunt acelea de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime contra umanității.

Curtea este compusă din 18 de magistrați, care au fost învestiți în funcție pe 11 martie 2003, dintre care în rangul cel mai înalt, canadianul Philippe Kirsh.

Instanța nu poate să judece cauze retroactive, ci numai cazuri provenite după 1 iulie 2002.

Până în luna mai 2004, 94 de țări au ratificat statutul tribunalului, printre care și România. Tratatul nu a fost nici semnat, nici ratificat de câteva țări importante, precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak. De fapt, Statele Unite și Israelul au semnat inițial tratatul, însă au anunțat ulterior că își retrag semnătura.