Home » Știri » Seceta a provocat pagube însemnate în județul Buzău

Seceta a provocat pagube însemnate în județul Buzău

George Stanciu / 07.10.2016, 15:21
Seceta a provocat pagube însemnate în județul Buzău

Aproximativ 5.000 de fermieri din județul Buzău au declarat pierderi, în 2016, seceta afectând mai bine de 75.000 de hectare de culturi. Cele mai însemnate pagube s-au înregistrat la culturile de porumb.

Aproximativ 30% din totalul suprafeței arabile din județul Buzău a fost afectată de fenomenele meteorologice extreme din acest an, transmit reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău.

Lipsa precipitațiilor din această vară a produs cele mai multe pagube terenului arabil, seceta fiind responsabilă pentru aproape 75.000 de hectare de culturi compromise de pe cuprinsul întregului judeţ. Dintre acestea, 42.000 de hectare au fost cultivate cu porumb, 16.500 de hectare aveau culturi de floarea-soarelui, 7.800 de hectare creșteau lucernă, iar 1.100 de hectare erau cultivate cu pepeni.

”Aproape 75.000 de hectare din întreg judeţul au fost afectate de secetă şi ca urmare peste 4.500 de cereri au fost deja depuse la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul primăriilor şi Direcţiei Agricole, anul acesta fiind mai multe solicitări decât în anii anteriori”, a afirmat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea, conform news.ro.

În plus, 3.500 de hectare de culturi au avut de suferit din cauza fenomenului de băltire, ce a apărut în urma ploilor abundente, dar și a grindinei.

Seceta forțează oamenii să schimbe culturile

Conform directorului Direcţiei Agricole Buzău, acesta este al doilea an la rând în care agricultorii suferă pierderi, astfel că încep să se orienteze spre culturi diferite.

”Fermierii au înţeles acest fenomen care se petrece pentru al doilea an consecutiv şi au început să schimbe politica de semănat, punând accent pe culturile de toamnă unde se pare că este un randament mai bun atâta timp cât se evită fenomenul de secetă care se abate asupra noastră la începutul verii”, a adăugat Cosmin Florea.

Sursă imagine: www.arq.ro