Home » Știri » Știri externe » Cine a fost Harold Frederick Shipman și de ce și-a ucis pacienții. Totul despre medicul englez care a făcut sute de victime

Cine a fost Harold Frederick Shipman și de ce și-a ucis pacienții. Totul despre medicul englez care a făcut sute de victime

Ileana Mladinoiu / 25.02.2021, 11:43
Cine a fost Harold Frederick Shipman și de ce și-a ucis pacienții. Totul despre medicul englez care a făcut sute de victime

Întrebarea dacă ai încredere totală în medicul tău ar trebui să primească un răspuns pozitiv, deoarece este persoana responsabilă pentru sănătatea dumneavoastră, pentru vindecarea dumneavoastră dacă aveți vreo afecțiune sau boală. Cu toate acestea, specialiști fără scrupule au mers atât de departe încât și-au ucis pacienții din diverse motive. Printre ei se află doctorul generalist englez Harold Frederick Shipman (cunoscut de cei apropiați sub numele de Fed Shipman), cel care a lăsat o pată neagră în sistemul medical britanic. Profilul lui a devenit suspect, deoarece pacienții săi ar fi murit cu toții în același mod.

Hyde, locul în care a trăit și a profesat cel mai mare criminal în serie

De mult ignorat într-o regiune în care activitatea economică nu este cea mai strălucitoare, Hyde, un oraș aflat în comitatul Greater Manchester (Anglia), este acum cunoscut în toată lumea drept locul în care a trăit și a acționat cel mai mare criminal în serie din întreaga lume.

Între 1995 și 1998, s-a dovedit că Harold Shipman s-a ocupat într-un mod abominabil de 15 dintre pacienții săi. Victimele, toate femei, cu vârste între 50 și 81 de ani, au murit în aceleași circumstanțe. Dr. Shipman le-a injectat o doză letală de morfină/ diamorfină, denumirea medicală mai frecvent utilizată pentru heroină.

În aceste cincisprezece cazuri, pacienții au murit fie la biroul său, fie acasă, după o scurtă vizită a medicului, făcută la chemarea unora dintre ei, în care au avut încredere totală. Curios este că doctorul Shipman nu a comandat niciodată autopsia, nu a sunat niciodată la o ambulanță sau nici măcar nu a încercat să-și resusciteze pacienții.

Cum s-a dat medicul criminal de gol

Mai mult, conform sutelor de mărturii colectate în timpul procesului maraton care a durat patru luni, medicul în cauză a stabilit foarte repede diagnosticul de pe certificatul de deces și a încercat prin toate mijloacele să convingă rudele să incinereze cadavrele, pentru a distruge orice probă.

Numai că Shipman a comis o mare greșeală. A dorit să recupereze o parte din moștenirea ultimei sale victime, Kathleen Grundy (81 de ani). Ca să intre în posesia sumei de 386.000 de lire sterline, “Fed” a falsificat testamentul de două ori, eliminând-o din moștenire pe singura fiică a victimei. Surprinsă, apoi îngrijorată de ceea ce  descoperise, aceasta, de profesie avocat, a întreprins demersuri pentru a dovedi că doctorul Shipman i-a ucis intenționat mama.

În cele din urmă, dr.Shipman a fost condamnat la închisoare pe viață pentru cele cincisprezece crime, dar a fost urmărit penal pentru alte douăzeci și trei de cazuri, toți pacienții din biroul său. La toate s-au adăugat investigațiile asupra a 136 de cazuri de persoane dispărute în circumstanțe similare, după cum scriu jurnaliștii de la Liberation.

Harold Frederick Shipman, medicul englez care și-a ucis pacienții
Harold Frederick Shipman, medicul englez care și-a ucis pacienții

Cine este în realitate Harold Frederick Shipman

Harold Frederick Shipman era deosebit de apropiat de mamă. Când avea 17 ani, mama sa suferea de cancer pulmonar, iar Shipman a fost martor neajutorat în ultimele zile ale celei care i-a dat viață.

În tot acest timp, a observat doctori care îi administrau doze din ce în ce mai mari de morfină mamei sale pentru a-i atenua suferința. La 21 iunie 1963, adolescentul și-a văzut mama respirând pentru ultima dată.

Este posibil că moartea celei mai dragi ființe să-l fi determinat pe Shipman să se înscrie la Școala de Medicină Leeds, pe care a absolvit-o în 1970. Peste patru ani reușeste să ocupe postul de medic generalist în comitatul West Yorkshire.

Însă cariera timpurie i-a fost afectată în 1975, când a fost descoperit că deținea rețete contrafăcute pentru demerol, un drog puternic, fiind amendat  cu 600 de lire sterline. Shipman s-a întors la medicina generală până în 1993, cănd a început să practice chirurgia.

Deși lipsit de empatie față de pacienții săi, Shipman devine un model de urmat, precum și un coleg foarte apreciat printre alți medici, care nu bănuiau ce tehnici ieșite din comun va folosi în următorii câțiva ani.

Suspiciunile au început să apară în momentul în care decesele din districtul South Manchester, cât și formularele de incinerare pentru vârstnici semnate de acest chirurg  sunt foarte multe.

În iunie 1998, va fi găsit cadavrul lui Kathleen Grundy acasă. Shipman a fost ultima persoană care a văzut-o în viață și cel care a semnat certificatul de deces, afirmând că vârsta ei avansată a fost cauza morții.

Ce fapte șocante a scos la iveală ancheta

Fiica lui Grundy a aflat că mama ei și-a schimbat testamentul prin excluderea întregii familii și că singurul beneficiar era Harold Shipman, căruia Kathleen Grundy i-a cedat o moștenire în valoare de 386.000 de lire sterline.

Ancheta, cuprinzând și dezgroparea, a dus la descoperirea în corpul lui Grundy a diamorfinei, un derivat al heroinei, substanță adesea utilizată pentru a atenua durerea pacienților care suferă de cancer terminal, și la faptul că bătrâna nu suferea de boala aceasta.

De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a descoperit că Shipman avea un modus operandi de administrare a dozelor fatale de diamorfină, că semna singur certificatele de deces, apoi modifica dosare medicale ce conduceau spre cauza decesului ca fiind sănătatea precară a pacienților.

Sinuciderea lui Harold Shimpson rămâne inexplicabilă

Pe 13 ianuarie 2004, Harold Shipman s-a spânzurat în celula sa folosind cearșafurile de pe pat. Avea 57 de ani. Motivul sinuciderii rămâne un mister, deși ar fi menționat ofițerului de corecție că se gândește la sinucidere pentru a-i oferi siguranță financiară soției sale.

Teorii avansate asupra motivelor crimelor abominabile

În cartea “Prescription for Murder”, jurnaliștii Brian Whittle și Jean Ritchie s-au oprit asupra a două teorii pentru a explica motivele crimelor în serie ale medicului britanic. Una se referă la asumare în mod voluntar a mai multe riscuri pentru a fi arestat, deoarece viața lui era scăpată de sub control.

A doua menționează că doctorul ar fi vrut să se retragă la vârsta de 55 de ani și să părăsească Anglia, pentru a pleca într-o țară în care nu risca extrădarea. Desigur, cu o avere frumoasă acumulată odată cu moartea pacienților săi.

Indiferent de motive, acțiunile lui Harold Shipman sunt o pată neagră asupra profesiei de medic, considerată ca fiind nobilă și venerabilă.